Sfinxul – Muntii Bucegi

atractii naturale megalit muntii bucegi obiective turistice judetul dambovita sfinx

 

Sfinxul din Muntii Bucegi

Sfinxul din Muntii Bucegi este un megalit situat la o altitudine de 2216 m, la 10 minute de cabana Babele. Aceasta formatiune impresioneaza prin dimensiunea sa impunatoare, masurand o inaltime de 8 metri si o latime de 12 metri, aceeasi inaltime cu cel egiptean.

Album foto Sfinxul – Muntii Bucegi

Harta zonala Sfinxul – Muntii Bucegi


Descriere Sfinxul – Muntii Bucegi

Forma sa bizara are mai multe explicatii stiintifice sau mistice.

Cea mai simpla cale de a ajunge la Sfinx, situat pe Platoul Bucegilor este traseul cu telecabina BusteniBabele, ce pleaca din Statiunea Busteni, sau pe unul dintre traseele de pe Valea Jepilor si dinspre Cabana Piatra Arsa. Numele acestei imense formatiuni stancoase este data de asemanarea izbitoare cu faimosul Sfinx egiptean, ce are aceeasi latime ca si Sfinxul din Bucegi. Foarte multi istorici au sustinut chiar ca Sfinxul din Gizeh ar fi o copie al celui de pe platforma masivului Bucegi.

Fascinantul Sfinx a reprezentat de-a lungul vremii un subiect al unor vaste discutii si legende, vehiculate de cei pasionati de acest subiect, unii sustinand chiar ca locul pe care este amplasat ar fi un spatiu cu o mare incarcatura energetica.

In apropiere de Sfinx se gaseste un alt monument inedit al naturii: Babele, format tot de catre fortele naturii, prin coroziune. Din acest punct, se pot urma si alte trasee prin Platoul Bucegilor, spre Crucea Caraiman sau spre Varful Omu, cel mai inalt varf din intregul masiv, ce atinge 2505 metri.

In muntii Romaniei exista si alti megaliti care poarta denumirile de sfincsi: Sfinxul de la Toplet, Sfinxul de la Stanisoara, Sfinxul de la Piatra Arsa, Sfinxul Bratocei, Sfinxul de la Pietrele lui Solomon etc.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Profudegeogra.eu
    2012-03-30
    20:32:32

    Forma ciudata a Sfinxului se datoreaza actiunii agentilor externi ( vant, inghet-dezghet, precipitatii). In Romania mai apar astfel de forme dar nici una nu prezinta un aspect atat de omenesc precum acesta.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>