Simfonia Lalelelor

expozitie de flori festival festivaluri obiective turistice diverse obiective turistice judetul arges

 

Simfonia Lalelelor

Simfonia Lalelelor este o expozitie de flori din Olanda Romaniei, cum a fost numit Orasul Pitesti, ce atrage anual numerosi turisti si vizitatori ai acestei asezari amplasate la confluenta Raului Arges cu Raul Doamnei.

Album foto Simfonia Lalelelor

Descriere Simfonia Lalelelor

Totul a pornit in anul 1978, cand a avut loc prima editie a simpozionului pe teme de floricultura si spatii verzi. Pornind de la aceasta intalnire, mai tarziu, in 2007, logo-ul Simfoniei Lalelelor a fost propus pentru simbolul orasului. In anul 2008, cu ocazia sarbatorii, in jur de 5000 de tineri au purtat tricouri inscriptionate cu noua stema a orasului, intrand astfel in cartea recordurilor, Guiness Book.

Cu toate acestea, aparitia lalelelor in oras, a avut loc cu 6 ani in urma, la data de 27 noiembrie 1972. Orasenii isi amintesc de o zi mohorata de toamna, in care, la Pitesti s-au plantat 3000 de bulbi de lalele si o suta de zambile. Acestea proveneau de la un floricultor amator, Weill Alois din Arad si de la piata de flori din Oradea.

In 1973, a avut loc debutul floricultorilor si peisagistilor pitesteni, cand florile bulboase au inflorit. In urmatorii ani (1975-1976) s-a ajuns la o achizitie impresionanta de 58.000 de lalele, 1000 narcise, 1000 muscari, 100 crocus, 250 zambile. Printre furnizori s-au numarat: Laboratorul de Floricultura din Constanta sau Intreprinderea de Sere Codlea. O colectie de lalele provenita din Constanta ce cuprindea 58 de soiuri din toate grupele floricole a fost plantata in zonele importante ale orasului: Strada Victoria, Catedrala Sfantul Gheorghe, Teatrul Al. Davila.

In anul 1977, s-a realizat cea mai frumoasa cultura de lalele, narcise, zambile, crocus si muscari. Aceasta reusita a provocat Administratia Publica locala si pe specialistii peisagisti – floricultori sa continue plantarea de noi specii de flori in municipiu.

Obiceiul serbarii Simfonia Lalelelor a fost propus de dr.ing. Ilarie Isac, directorul Trustului Pomiculturii Maracineni – Pitesti. Acesta, dupa ce a participat la intalnirea cu toti oficialii judetului, a intuit potentialul orasului si frumusetea spatiilor verzi. Era de parere ca “explozia florala de lumina si culoare trebuie aflata de toata tara”, numind expozitia anuala de flori, Simfonia Lalelelor.

In 2013, Simfonia Lalelelor serbeaza a 36-a editie a expozitiei de flori si va avea loc intre 19 si 21 aprilie.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>