Sinagoga Mare din Iasi

biserici iasi lacas de cult obiective turistice judetul iasi sinagoga

 

Sinagoga Mare din Iasi

In municipiul Iasi, pe Strada Sinagogilor numarul 1, este localizata Sinagoga Mare din Iasi. Construita intre anii 1657-1671, sinagoga este considerata cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe suprafata tarii noastre, aflandu-se si pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.

Album foto Sinagoga Mare din Iasi

Harta zonala Sinagoga Mare din Iasi

Descriere Sinagoga Mare din Iasi

Sinagoga Mare din Iasi a fost construita pe locul Manastirii Aron Voda si este considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc din Romania. Potrivit unor cercetari, sinagoga a fost construita langa un cimitir mozaic, aflandu-se in aceasi loc si in timpul domniei lui Mihai Racovita. Pe peretele din partea de sud se poate observa o inscriptie care atesta faptul ca lacasul a fost renovat in anul 1761, insa in anul 1822 constructia a fost afectata de un incendiu care a avariat lemnaria si zugraveala. O alta serie de renovari a urmat in cursul anului 1914, ajungand ca in 1939 sa fie numita una din cele 112 case de rugaciune everiesti din Iasi.

Sinagoga Mare din Iasi este realizata din caramida si piatra. Zidurile acesteia au grosimea de un metru, sinagoga atingand inaltimea de 22 de metri. Caracterul specific este dat de felul in care aceasta a fost construita, parterul fiind partial ingropat in pamant. Cele zece ferestre au un aspect usor arcuit in ogiva, iar dimensiunile acestora sunt reduse. Sinagoga Mare din Iasi a intalnit comparatii cu lacase de cult din Boemia, Polonia si Rusia, prin stilul arhitectonic intalnit aici, dar si prin elementele ce apartin de ritul sefard si askenad. Accesul in lacasul de cult se face prin tinda cu etaj. Aici pardoseala este aflata sub un metru fata de nivelul strazii. Pentru a intra in sala principala, sala care a fost construita in stil baroc se coboara niste trepte. Odata intrati in sala principala se pot observa cele doua nave care au fost separate prin arcul central, sub care se gaseste amvonul incadrat de candelabre. Sala principala nu are o anume simetrie, partea de est avand o cupola care poarta in varf Steaua lui David, in timp ce in vest sala se prezinta sub forma de corabie. Un grilaj de fier desparte altarul, realizat din lemn sculptat si aurit de restul salii.

Exteriorul sinagogii nu prezinta ornamente, aceasta fiind caracterizata de o simplitate deosebita, cornisa fiind discret profilata.
Cei care aleg ca loc de destinatie turistica Orasul Iasi mai pot vizita alte lacase de cult, precum Manastirea Cetatuia, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc sau Manastirea Galata. Iubitorii de natura pot accesa pentru un moment de relaxare Parcul Copou, sau pot face o mica excursie pana la Dealul Bucium, aflat intre Campia Moldovei si Podisul Central Moldovenesc.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Mihai
    2015-09-06
    22:06:51

    Va multumesc pentru articol. Printre alte locuri de vizita in Iasi eu asi mai propune bojdeuca lui Ion Creanga. Am fost pe 16-01-2015 si mi-a placut grozav.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>