Sinagoga Mare din Targu Mures

biserici lacas de cult obiective turistice judetul mures sinagoga

 

Sinagoga Mare din Targu Mures

In Targu Mures se gaseste un impresionant lacas de cult evreiesc, construit in stil eclectic intre anii 1899-1900, Sinagoga Mare, constructie care a fost adaugata pe Lista monumentelor istorice din judetul Mures in anul 2004.

Album foto Sinagoga Mare din Targu Mures

Harta zonala Sinagoga Mare din Targu Mures

Descriere Sinagoga Mare din Targu Mures

Sinagoga cunoscuta sub denumirea de “Templul Mare” a fost realizata la initiativa unei comunitati evreiesti. Cei care au contribuit la ridicarea monumentului au fost amintiti pe tabla de marmura aflata in holul cladirii.

Cel care a realizat planurile arhitecturale pentru impunatoarea constructie a fost arhitectul evreu Gartner Jacob din Viena, iar cel care a coordonat lucrarile a fost mesterul Soos Pal.

Aspectul grandios al constructiei se datoreaza imbinarii de stiluri din Europa Occidentala cu cele ale lumii musulmane. Fatada principala este formata din doua turnuri laterale impodobite cu cate o cupola de inspiratie orientala si doua turnuri aflate in partile laterale. Un portic realizat din trei arcuri de forma semicirculara adaposteste intrarea principala. Rozasa si frontonul sunt puse in evidenta de inscriptia in limba ebraica care urmareste liniile curbate ale acestora. Inscriptia poate fi gasita in Vechiul Testament si inseamna: “Casa mea va fi o casa de rugaciune pentru toate popoarele”. Decoratiunile bogate dau un caracter specific si foarte deosebit constructiei, de la coloanele cu capiteluri impodobite cu motive vegetale realizate in relief pana la ornamentele florale si trilobate.

Constructia este una tipica pentru sinagogi, fatada acesteia fiind simetrica si se observa existenta celor trei cupole. Cupola centrala este cea care domina intregul monument. Turla centrala prezinta pe fiecare fata cate o rozasa florala care seamana cu cele de pe fatada.

Interiorul constructiei impresioneaza prin decoruri, forme si culoare. Edificiul este format din holul de acces care este separat de nava centrala prin usi decorate cu vitralii in diferite culori. La randul ei, nava centrala este delimitata de navele laterale deasupra carora, prin coloanele care au fost pozitionate pe socluri, au fost construite balcoanele. Sinagoga Mare din Targu Mures are capacitatea de 314 locuri la parter, locuri destintate barbatilor si 238 locuri pentru femei, la etaj.

Bolta centrala prezinta decoratiuni realizate in culori vii, in forma de scoica, sau stelate, in mijlocul carora a fost pozitionata steaua lui David.
Chivotul aflat in capatul navei centrale reprezinta punctul esential al bisericii, aici pastrandu-se sulurile Torei. Monumentul care a fost construit in memoria evreilor din Targu Mures care au disparut pe perioada holocaustului a fost lipit de balustrada chivotului. Pe monument era inscriptionat cu litere ebraice mesajul: “Numarul sfintilor (martirilor) in orasul nostru este de 5943. Si piatra din zid striga de durere si tot poporul evreu deplange exterminarea parintilor nostri si a celor dragi noua care au fost asfixiati si arsi la Auschwitz in anul 5704 (1944)”.

Interiorul a fost proiectat si decorat astfel incat sa induca ideea de marmura, prin panourile si picturile de aici. De asemenea, coloanele si soclurile au fost realizate in asa fel incat sa imite marmura.

De-a lungul anilor au fost efectuate numeroase reparatii exterioare si interioare, in anii 1970, 1972 si 1985, cand s-a incercat evitarea infiltratiilor de apa de pe acoperis si cele subterane.

Turistii care au ocazia sa viziteze orasul Targu Mures pot accesa obiective precum Palatul Prefecturii, Catedrala Ortodoxa Romana, dar si cetatea construita in secolul al XVII-lea, Cetatea Medievala din Targu Mures. De asemenea, Palatul Toldalagi reprezinta un principal obiectiv turistic din aceasta zona, fiind realizat in stil baroc de un arhitect francez.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>