Sinagoga Neologa – Arad

lacas de cul obiective turistice judetul arad sinagoga

 

Sinagoga Neologa

Sinagoga Neologa este un lacas de cult evreiesc, inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Arad din anul 2004, fiind situata pe strada Tribunul Dobra nr. 10 din muncipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Parcului Reconcilierii si a Palatului Administrativ.

Album foto Sinagoga Neologa

Harta zonala Sinagoga Neologa – Arad

Descriere Sinagoga Neologa

Sinagoga Neologa, de rit mozaic a fost construita intre anii 1828 si 1834 in stilul architectural grecesc si toscan cu elemente neoclasice, dupa planurile arhitectului Domokos Heim.

Conform atestarilor documentare, evreii s-au stabilit in orasul Arad din secolul al XVIII – lea, primul evreu fiind negustorul Isac Elias, fondatorul comunitatii evreiesti infiinate in anul 1717. Primul lacas de cult a fost construit in anul 1742, dupa ce o femeie cu numele de Nahuma a donat terenul pentru construirea unei sinagogi, iar prima slujba a fost oficializata de rabinul Jochanan in anul 1764. Hotararea construirii unei noi sinagogi a fost luata de catre judele Moses Hirschl si de catre rabinul sef Aaron Chorin, ca urmare a cresterii numerice a comunitatii evreiesti.

Construirea noii sinagogii a inceput in anul 1828, dar din pricina Primariei orasului Arad a fost amanata, iar finalizarea constructiei a avut loc in anul 1834. Edificiul are o forma aproape patrata, cu doua etaje, iar fatada a fost realizata in stilul clasicist, impodobita cu semicoloane cu capiteluri ionice si un timpanon. Interiorul este in stilul architectural maur spaniol, cu o bogata ornamentatie geometrica colorata si contine o orga instalata in anul 1841.

In prezent, Sinagoga Neologa adaposteste sediul comunitatii evreiesti din Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Palatul Fenyves, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Palatul Suciu, Biserica Rosie si Palatul Sarbesc.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>