Sinagoga Neologa – Cluj

biserici lacas de cult obiective turistice judetul cluj sinagoga

 

Sinagoga Neologa

Inainte de cel de-al II-lea Razboi Mondial, in Cluj exista o comunitate evreiasca mare cu 5 biserici si peste 10 case de rugaciuni, astazi numarul evreilor fiind in jur de 400. Din aceasta comunitate evreiasca s-a desprins o grupare de rit neolog, care reunea in special familii burgheze activ implicate in viata sociala, economica si culturala a orasului.

Album foto Sinagoga Neologa

Harta zonala Sinagoga Neologa – Cluj Napoca

Descriere Sinagoga Neologa

In urma demonstratiilor antisemite din anii interbelici si din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, cladirea a fost afectata (1927), apoi restaurata si folosita drept magazie, cand nordul Transilvaniei era ocupat de Ungaria. Evreii deportati in lagarele naziste au fost mutati ulterior din curtea Fabricii de Caramida, pe strada Horea. Dupa deportarea evreilor, sinagoga a fost din nou afectata, fiind refacuta in anul 1947, iar lucrarile de restaurare completa realizate in anul 1951, de comunitatea evreiasca. Pe frontispiciul sinagogii sunt asezate acum doua tablite comemorative care amintesc de acele vremuri, iar comunitatea evreiasca din oras se reuneste aici in zilele de sarbatoare sau de comemorare.

Templul Memorial al Deportatilor, asa cum mai este cunoscut, a fost construit dupa proiectul arhitectului Hegner Izidorb in anii 1886-1887. Sinagoga Neologa este un lacas de cult mozaic, realizat in stil maur. Cornisa este bogat decorata si se termina la colturi cu 4 turle mici tipic orientale. Turnurile si intrarea principala sunt de origine maura, iar interiorul a fost refacut in intregime, in stil neoclasic spre modern.

Ceremonia de deschidere a fost oficiata in 4 septembrie 1887, iar primul rabin al comunitatii a fost profesorul de limbi semite de la Universitatea din Cluj, Matyas Eisler.

Situata pe Str. Horea (denumita in trecut Ulita Evreilor), Nr. 21, din municipiul Cluj Napoca, este inclusa pe lista monumentelor istorice din anul 2004. Astazi este singura sinagoga, din cele cinci aflate in oras, care se afla in functiune.

Daca va aflati in orasul Cluj Napoca mai puteti vizita Gradina Botanica, Bastionul Croitorilor, Biserica din Calvaria, Casa memoriala Matei Corvin, Cazinoul, Muzeul Farmaciei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>