Situl arheologic – Cornesti

fortificatie obiectiv istoric obiective turistice judetul timis sit arheologic

 

Situl arheologic - Cornesti

Situl arheologic de la Cornesti este prezentat ca o fortificatie de pamant de mari dimensiuni, cunoscuta inca din anul 1725, fiind prezent constant pe hartile militare si cadastrale ale secolelor XVIII si XIX si este situat in localitatea Cornesti, fosta localitate Jadani, din Ortisoara, judetul Timis, la aproximativ 18 km de Timisoara, in apropierea drumului de legatura cu Aradul, E671.

Album foto Situl arheologic – Cornesti

Harta zonala Situl arheologic – Cornesti

Descriere Situl arheologic – Cornesti

Fortificatia de la Cornesti a fost prezentata initial, ca fiind compusa din doua valuri elipsoidale cencentrice, iar prima mentionare a fost a lui Jozsef Pech 2, care atribuie aceasta descoperire epocii avare. M. Moga intrerupe cercetarile arheologice odata cu izbugnirea celui de-al doilea razboi mondial, dar dupa opinia lui fortificatia este dintr-o perioada mult mai timpurie, respectiv etapa mijlocie a epocii bronzului sau perioadei dacice. In anul 1989 se constata existenta unui al treilea si al patrulea val, stabilind suprafata fortificatiei de aproximativ 1800 ha, avand un perimetru de 16 km.

Situl arheologic de la Cornesti este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Vest, avand jumatate din suprafata Timisoarei si apare pe harta primei istorii a regiunii Banatului, scrisa de Francisco Griselini intre anii 1779 si 1780.

Pana in prezent, exista 3 teorii cu privire la originea fortificatiei de pamant si anume: prima teorie se refera la faptul ca cetatea a existat in perioada dominatiei avare, fiind capitala unui stat care timp de 200 de ani a fost un real pericol pentru Constantinopool; a doua teorie a aparut in anul 1933, dupa mai multe sapaturi si descoperiri, s-a ajuns la concluzia ca obiectele de ceramica descoperite dateaza din Epoca Bronzului, ultima teorie si cea mai aproape de adevarat, a aparut in Canada, dupa lansarea programului Google Earth, potrivit careia fortificatia reprezinta mai exact ruinele capitalei lui Attila.

In prezent sunt foarte multe institutii straine si specialisti recunoscuti la nivel international sunt interesati de scoaterea la lumina a fortificatiei de la Cornesti, printre ei se numara Matthias Wemhoff, director al Muzeului de Preistorie si Istorie Timpurie din Berlin, Bernhard Heeb, arheolog si muzeolog in Muzeul de Preistorie si Istorie Timpurie din Berlin, Rudiger Krause, profesor la Goethe Universitat Frankfurt am Main si Sarah Sherwood, profesoara de geoarheologie la Dickinson College in Carlisle, Pennsylvania si la Universitatea din Tennesse.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Santul turcesc din Masloc, Zidul Roman din Alios, Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial din Alios, Biserica Ortodoxa din Masloc, Biserica Romano – Catolica din Masloc, Rezervatia Naturala Mlastinile Murani, Charlottenburg si Timisoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>