Statiunea Breaza

obiective turistice judetul prahova statiuni statiuni turistice turism balnear valea prahovei

 

Statiunea Breaza

Statiunea Breaza este una dintre faimoasele statiuni de pe Valea Prahovei, fiind situata in nord – vestul judetului, la o distanta de aproximativ 100 km fata de Bucuresti si 70 km fata de Brasov, pe drumul national DN1 care juca in trecut rolul unui drum de legatura intre Muntenia si Transilvania.

Album foto Statiunea Breaza

Harta zonala Statiunea Breaza – Prahova

Descriere Statiunea Breaza

Din punct de vedere geografic, statiunea este localizata intre localitatile Comarnic in nord si Campina in sud, in partea de sudica a Muntilor Bucegi, intr-o zona subcarpatica ce inregistreaza inaltimi cuprinse intre 380 – 450 metri. Accesul catre statiune se realizeaza foarte usor, fie pe calea ferata, intre Ploiesti si Sinaia, fie pe DN1, ce leaga Bucurestiul de Brasov.

Conform unei legende, numele de Breaza se spune ca ar proveni de la o ciobanita “breaza”, in al carei par negru se regasea si o suvita de par alba. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1503, fiind mentionata in Registrele Brasovului. Mai apoi, in anul 1667, Breaza a fost mentionata in documente ca facand parte din averea Elenei Cantacuzino.

Breaza a fost declarata statiune balneoclimaterica in anul 1928, reprezentand o poarta de intrare catre obiectivele turistice de pe Valea Prahovei si din imprejurimile Muntilor Bucegi. Statiunea este apreciata pentru conditiile naturale ale mediului, pentru climatul bland, cu o umiditate moderata si pentru peisajele incantatoare, toate acestea facand din aceasta zona un important centru de atractie turistica. Stratul de ozon de aici si ionii negativi sunt factori care confera o calitate deosebita aerului din Breaza, avand efecte terapeutice asupra cailor respiratorii sau asupra diverselor probleme precum insomniile, starile de stres sau depresiile. Preferata de turisti pentru relaxare si reconfortare, statiunea ofera si posibilitatea urmarii unor tratamente balneare, prezentand un interes national si avand o activitate permanenta pe tot decursul anului.

Statiunea beneficiaza de izvoare cu ape minerale sulfuroase, calcice, sodice sau hipotone, utilizate in curele pentru tratarea diverselor afectiuni. Izvoarele de aici au fost descoperite in urma cu mult timp, fiind premiate in anul 1873 in cadrul Expozitiei de la Viena cu Diploma de Onoare pentru calitatile terapeutice deosebite. Ca si statiune balneoclimaterica, Breaza este cautata pentru tratarea nevrozelor, a bolilor cardio-vasculare, respiratorii sau a anemiilor. Cea mai importanta sursa hidrominerala din statiune este reprezentata de un izvor sulfuros, cu proprietati deosebit de benefice.

Pozitia geografica a statiunii confera un cadru natural impresionat, cu o flora si o fauna aparte. Pe langa padurile de foioase, se gasesc aici si plante specifice precum ciubotica cucului, brandusa, izma, macrisul, coada calului, patlagina sau iarba ciutei, care au proprietati terapeutice foarte cunoscute, ajutand la tratarea sau ameliorarea mai multor boli.

In Statiunea Breaza se afla chiar si o zona naturala aflata sub protectie stricta reprezentata de Parcul Brancoveanu. Acesta gazduieste un adevarat patrimoniu botanic national reprezentat de specii precum paltinul argintiu sau stejarul rosu american.

Pe langa rolul foarte important pe care il are ca si statiune balneo-climaterica, Statiunea Breaza poate oferi turistilor o multime de obiective interesante strans legate de istoria localitatii si de personalitatile consacrate care s-au nascut si si-au desfasurat activitatea aici. In Breaza poate fi vizitata Casa de Cultura Ion Manolescu, ce gazduieste Biblioteca Oraseneasca, unde sunt expuse diverse lucrari de arta. Din seria monumentelor istorice, in statiune poate fi admirata si Crucea Eroilor de pe Dealul Gurga, de o inaltime de 11 metri, ridicata in anul 1930 in memoria eroilor de aici cazuti in timpul Primului Razboi Mondial si al Raboiului de Independenta. Se mai gasesc in Breaza si Monumetul din Strada Libertatii si Monumetul din Gura Beliei, ce infatiseaza fiecare cate un obelisc cu un vultur.

Ca si obiective religioase, pot fi vizitate in Statiunea Breaza cinci biserici, trei dintre ele fiind considerate monumente arhitecturale. Manastirea Sfantul Nicolae, fondata in anul 1777 este un adevarat monument de arhitectura si istorie ce are un interior foarte interesant, in care pot fi vazute carti de o mare valoare istorica precum Evanghelia Greco-Romana. Tot aici se gasesc si Biserica Sfantul Gheorghe, Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Schimbarea la Fata.

Fiind preferata de foarte multi turisti ca si loc pentru petrecerea timpului liber, Breaza si-a creat de-a lungul anilor si o faima in ceea ce priveste traditiile populare ale zonei, obtinand medalia de aur in cadrul Targului International Mestesugaresc de la Munchen in domeniul broderiilor si al costumelor populare. Ca si optiuni de petrecere a timpului liber, aceasta statiune ofera multe posibilitati turistilor, fiind dotata chiar si cu un teren si un club de golf.

Datorita tuturor atractiilor turistice de care dispune, Statiunea Breaza reprezinta una dintre cele mai vizitate statiuni de pe Valea Prahovei, existand in aceasta zona si posibilitatea practicarii sporturilor de iarna.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. ecaterina
  2014-07-21
  08:46:34

  minunata statiune

   
 2. Nicoleta Steluta
  2012-10-25
  09:24:23

  FOARTE FRUMOS LA bREAZA UN PEISAJ DE VIS

   
 3. bucurestean
  2012-05-11
  16:24:19

  In Breaza, jud. Prahova, Politia Rutiera te someaza peste gardul proprietatii sa te legimezi chiar daca tu stai linistit pe banca la tine in curte si crosetezi.
  Toate acestea se intampla de ani de zile sub privirile ingaduitoare ale primarului PDL in functie. Dansul uraste bucurestenii care au proprietati in oras si isi asmute autoritatile locale asupra acestora. Bunicii mei au o casa in Breaza de mai bine de 35 ani. Bunica mea este imobilizata la pat in casa din Breaza. Cu toate acestea, politica locala ne someaza peste gard sa ne legitimam, mai rau ca pe niste hoti, ameninta in gura mare sa cheme politia rutiera pe motiv ca masina parcata in fata curtii, si care ne este absolut necesara pentru ingrijirea bunicii, s-ar afla pe spatiul verde.
  Ulterior o masina a politiei locale a revenit iar din ea a coborat un agent de politie rutiera. Impreauna cu acesta au trecut la efectuarea de fotografii ale masinii, proces care a durat mai bine de jumatate de ora. Trei sau patru persoane in uniforme de politie ne-au somat din nou, peste gard, sa prezentam actele la control. Toate acestea s-au petrecut sub privirile ingrozite ale vecinilor care ne-au avertizat in secret ca primarul uraste bucurestenii. In tot acest timp masina politiei locale Breaza a fost parcata pe spatiul verde intrucat nu exista alta posiblitate de parcare.
  Mentionez ca in Breaza, judetul Prahova nu exista parcari amenajate si ca absolut toti locuitorii isi parcheaza masinile in fata curtii doar daca nu sunt fericiti si au loc sa le bage inauntru. Noi nu avem.
  Incidentul pare banal dar in realitate a fost socant. In momentul in care a inceput totul ma aflam in cute, pe banca si crosetam. A fost ca un asediu. Nu am apucat decat sa sunt un prieten sa il intreb daca exista posibilitatea sa ridice masina si daca nu cumva pot face acest lucru noaptea.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>