Statiunea Busteni

busteni obiective turistice judetul prahova statiuni statiuni turistice valea prahovei

 

Statiunea Busteni

Busteni este un oras situat pe Valea Prahovei la poalele Muntilor Bucegi. Altitudinea de 800 de metri la care se afla orasul, este caracterizata de peisaje legendare preferate de turisitii iubitori de munte, care se afla in cautarea unor panorame spectaculoase la baza Caraimanului catre Jepii Mari sau Jepii Mici sau a posibilitatilor de a practica sporturi de iarna in sezonul alb. Statiunea Busteni este vegheata de la inaltime de Crucea de pe Caraiman, o impresionanta structura metalica iluminata noaptea.

Album foto Statiunea Busteni

Harta zonala Statiunea Busteni – Valea Prahovei

Descriere Statiunea Busteni

Statiunea Busteni are o lungime de 7 km si se intinde de la Vadul Cerbului pana la tunelul sapat in Muntele Muchia Lunga. Fost catun al localitatii Predeal de la inceputul secolului al XIX-lea, existenta Orasului Busteni nu este atestata documentar pana in anul 1782, odata cu ridicarea Manastirii Sinaia de catre Spatarul Mihail Cantacuzino. Fabrica de hartie construita in 1882 a fost inceputul dezvoltarii economice care urma sa explodeze odata cu aparitia hotelurilor si a vilelor puse la dispozitia turistilor. Moda schiului a fost adusa de catre turistii straini in anii 1907 – 1908, Partia Kalinderu fiind si acum preferata celor ce practica snowboard, schi sau alte sporturi de iarna. Alte partii existente in statiune sunt Partia Valea Gaura, Partia Piatra Arsa, Partia Valea Cerbului, Partia Babele si Partia Omul. In acelasi timp statiunea dispune de instalatii pentru bai cu plante, dioxid de carbon sau electroterapie si hidroterapie, fiind recomandata celor ce sufera de afectiuni ca neuroastenie, rahitism dar si expuizare intelectuala si fizica. Climatul sau este tonic si curativ, cu aer curat si ozonat, iar izvoarele de apa clorurata, sodica, bogate in calciu, magneziu si hipotonice aduc imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste sanatatea turistilor.

Statiunea Busteni mai este denumita si Poarta Bucegilor, datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in mijlocul muntilor, cele mai deosebite atractii fiind Piatra Arsa, Jepii Mari si Jepii Mici, ornamentati cu tancuri si varfuri ascutite, Crucea Caraiman, un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Varful Costila denumit si paradisul alpinistilor.

Masivul Bucegi este caracterizat de formele sale de relief contrastante, repectiv versantul prahovean abrupt si stancos si platoul Bucegilor, un podis inalt cu altitudini cuprinse intre 1.600 – 2.400 metri altitudine. Varietatea florei si a faunei reflecta bogatia naturala a zonei prin existenta unor specii protejate in Romania din Parcul National Bucegi cu trei etaje (etajul montan superior, etajul alpin si etajul alpin inferion) ce gazduiesc totodata cabane si refugii de o calitate impresionanta.

Statiunea Busteni face legatura Jepilor Mari, Jepilor Mici si a Pietrei Caraiman cu Platoul Bucegi prin intremediul unei telecabine, ce parcurge cel mai lung traseu din tara. Muntii Sorica, Zamora si Cumpatu strajuiesc statiunea cu pantele sale line si acoperite cu pasuni sau paduri de foioase si conifere, fiind si locul unde Raul Prahova se intalneste cu paraiele Valea Cerbului si Valea Alba. Din Busteni se poate observa creasta Bucsoiului ce duce la Varful Omul, apoi urmeaza spre sud Valea Cerbului, Muntele Costila, Vaile Priponului si Malinului, si apoi Caraimanul, ce domina intreg orasul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui, se continua apoi cu Valea Caraimanului, pe care este construita si telecabina Busteni Babele, urmate de Jepii Mari sau Claia Mare, Jepii Mici sau Claia Mica, apoi Piatra Arsa, Furnica si Cota 1400, unde se vede si Hotelul Cota 1400.

Alte obiective turistice ale Statiunii Busteni sunt Casa Memoriala Cezar Petrescu construita in 1918 cu o arhitectura traditionala, Castelul Cantacuzino ridicat in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino, Biserica Domneasca atestata documentar inca din anul 1889 si ctitorita de Regele Carol I, care si-a lasat amprenta prin arhitectura deosebita si colectia de icoane pictate de Gheorghe Tattarescu si Monumentul Ultima Grenada dedicat in 1928 caporalului Vasile Musat. Pe culmile muntoase regasim Babele, formatiuni stancoase situate in apropiere de varful Baba Mare (altitudine 2292 metri), un important obiectiv turistic de la care se poate pleca spre Varful Omu – 2.505 metri, sau spre Pestera Ialomitei, Cabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor, celebrul Sfinx, o stanca uriasa, singuratica,  formata din conglomerate, datorita actiunii indelungate a factorilor meteo precum vanturi, ploi, zapezi, inghet, dezghet. Privita din lateral stanca are infatisarea unui cap urias de om, de unde si ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica si Cascada Urlatoarea, situata la o distanta de 1 ora si jumatate de mers din Busteni, cascada fiind o superba cadere de apa de cativa metri.

Pentru pasionatii de drumetii recomandam trasee turistice cu plecare din Busteni:
–  BusteniCabana Piatra Arsa prin Valea Urlatorilor 4 – 4 ore si jumatate, marcat cu triunghi albastru
BusteniBabelePestera Ialomicioarei prin Valea Jepilor 5 – 5 ore si jumatate, traseu recomandat doar turistilor bine antrenati si echipati si doar pana la caderea zapeziilor
–  BusteniVarful Omu prin Valea Cerbului 5 ore jumatate – 6 ore, marcat cu banda galbena
–  BusteniVarful Omu prin Poiana Izvoarelor 6 – 7 ore, marcat cu banda rosie
–  BusteniCabana AlpinPichetul Rosu 3 – 3  ore si jumatate, marcat cu triunghi rosu
–  BusteniCascada Urlatoarea 1 – 1 ora si jumatate, marcaj punct albastru
–  BusteniCabana Gura DihamCabana Diham 2 ore si jumatate, drum carosabil si poteca, marcaj triunghi albastru
BusteniPlaiul MunticeluPoiana CostileiValea CerbuluiCabana Omu 6 – 7 ore, traseu accesibil vara, marcaj triunghi rosu si banda galbena
BusteniPoiana CostileiPichetul RosuCabana Malaiesti 4 ore, traseu accesibil vara, iarna numai alpinistilor si schiorilor avansati, marcaj triunghi rosu
–  BusteniCantonul JepiCabana Piatra Arsa 3 ore si jumatate, traseu accesibil vara, marcaj triunghi albastru.

Prezentare video Statiunea Busteni


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. gabriela
  2014-11-10
  01:17:10

  Cred ca toti am fost cel putin o data aici!Avantaje precum gara proprie si telecabina catre cele mai importante puncte de vizitat.

   
 2. Claudia
  2012-06-25
  11:25:18

  Cu tot respectul, dar poza nr, 4 este de la Vartop ( Ariesni), nicidecum de la Busteni.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>