Statiunea Cheia

obiective turistice judetul prahova statiuni statiuni turistice valea teleajenului

 

Statiunea Cheia

Statiunea Cheia este localizata din punct de vedere geografic la o altitudine de 871 metri in comuna Maneciu din judetul Prahova, pe Valea Teleajenului, la poalele Muntilor Ciucas pe raza drumului national 1A, la aproximativ 50 km de Brasov si 130 km de Bucuresti.

Album foto Statiunea Cheia

Harta zonala Statiunea Cheia – Prahova

Descriere Statiunea Cheia

Cheia este o statiune climaterica de tratament si odihna mai putin cunoscuta, intemeiata in jurul unui lacas monahal, dupa secularizarea averilor manastiresti, cand proprietatile bisericilor si manastirilor au fost trecute in proprietatea statului.

Statiunea este situata intr-o zona strajuita de culmi muntoase care fac parte din sirul Carpatilor Orientali, la o altitudine care permite practicarea diferitelor forme de turism precum sporturile de iarna, alpinismul, drumetiile montane sau excursiile prin imprejurimi. Recomandata persoanelor care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala sau anemii secundare, Statiunea Cheia reprezinta o destinatie turistica preferata de cei mai multi turisti pentru cadrul linistit si peisajele montane pitoresti din zona ce nu se lasa mai prejos decat celelalte de pe Valea Prahovei. Chiar foarte aproape de intrarea in statiune, in comuna Maneciu se gaseste lacul de acumulare Maneciu cu o suprafata de 192 hectare, asezat la poalele masivului Ciucas, realizat printr-un baraj amenajat pe raul Teleajen.

In apropierea statiunii se gaseste si Manastirea Cheia construita dupa stilul arhitectural traditional specific muntenesc si atestata incepand cu anul 1770. Turistii interesati de aceasta locatie pot admira in interiorul manastirii icoanele ce au fost realizate de renumitul pictor Gheorghe Tattarascu. Tot in Cheia, turistii pot vizita Muzeul Flori de Mina, unde au fost expuse sute de piese extrase din minele maramuresene din Baia Mare. Acestea au o valoare importanta fiind unele dintre cele mai diverse specii de cuart de diferite culori. Se pot chiar achizitiona de aici suveniruri realizate din cristale sau colectii de flori de mina in miniatura.

In localitatea Cheia, foarte aproape de statiune se poate vizita si Muzeul de Antropologie Francisc Rainer, amenajat in propria casa a acestuia, prezentandu-i viata si activitatea profesionala. Manastirea Suzana, ce dateaza din secolul XIX este o alta locatie din imprejurimi la care se poate ajunge foarte usor urmand acelasi drum national 1A, aflandu-se la aprozimativ 14 km de comuna Maneciu.

Existenta in imprejurime a muntilor ofera de asemenea turistilor si oportunitatea de a parcurge diverse trasee montane. Din Statiunea Cheia se poate ajunge prin intermediul traseelor marcate catre Poiana Stanei, un alt loc cu peisaje naturale suprinzator de frumoase sau catre Tabla Butii, punct de granita intre Muntenia si Transilvania, unde se afla ruinele unei cetati medievale atestata in documente inca din secolul al XIII-lea. Langa cetate se afla si cimitirul Tabla Butii, un omagiu adus eroilor cazuti in lupta pentru implinirea idealului de unitate nationala in timpul Primului Razboi  Mondial.

O alta importanta turistica din zona o detin si rezervatiile naturale geo-botanice din Muntii Ciucas: Tigaile Mici, Muntele Rosu sau Creasta Zaganu – Gropsoarele. Fiind situate in inima muntilor, acestea detin un real potential turistic, oferind in orice sezon oportunitati de petrecere a timpului liber.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>