Statiunea Paltinis

obiective turistice judetul sibiu statiuni statiuni turistice

 

Paltinis

Statiunea Paltinis este una dintre cunoscutele statiuni turistice permanente din intregul lant al Carpatilor Meridionali, fiind localizata in partea nord estica a Muntilor Cindrel. Aflata intr-o regiune deosebit de pitoreasca, la o distanta de aproximativ 32 de km de orasul Sibiu, aceasta statiune este recunoscuta drept un important punct de interes in turismul national.

Album foto Statiunea Paltinis

Harta zonala Statiunea Paltinis – Sibiu

Descriere Statiunea Paltinis

Accesul catre aceasta zona se realizeaza foarte simplu, statiunea fiind legata de Sibiu printr-o sosea modernizata, care trece si prin tinuturile pitoresti al Marginimii Sibiului. Statiunea Paltinis se numara printre cele mai vechi astfel de asezari din intreaga tara, fiind intemeiata in jurul ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea de catre Societatea Carpatina Transilvania. Datorita faptului ca este situata intr-o regiune muntoasa, la altitudinea de aproximativ 1442 metri, statiunea ofera numeroase beneficii, precum prezenta unui climat montan bogat in aerosoli si puternic ozonizat sau posibilitatea practicarii sporturilor de iarna. In primul rand, datorita climatului caracterizat prin aerul proaspat si curat, statiunea este recomandata celor care au nevoie sa isi trateze diverse afectiuni precum cele pulmonare, diversele astenii, anemii, surmenajul fizic sau intelectual.

Altitudinea ridicata si caracteristicile climatice specifice ale zonei in care este localizata statiunea, fac ca stratul de zapada de aici sa reziste o perioada destul de indelungata din timpul unui an. Avand in vedere acest aspect, Statiunea Paltinis se bucura de privilegiul de a fi foarte cautata de catre iubitorii sporturilor de iarna, ce pot fi practicate din plin aici in timpul sezonului rece, incepand cu luna decembrie pana in luna aprilie. Partia de Ski Paltinis este potrivita atat pentru practicantii experimentati, cat si pentru cei incepatori, domeniul schiabil de la Paltinis fiind dotat cu instalatie de transport prin cablu ce include telescaun, teleski si baby lift, tunuri de zapada, nocturna si mai multe centre de inchiriat echipamentele necesare schiorilor. O alta partie renumita din aceasta zona a Statiunii Paltinis este Partia de Ski Arena Platos, situata la o altitudine de 1400 de metri, pe platoul Poiana Poplacii din Muntii Cindrel. Acest domeniu schiabil se bucura de o larga apreciere din partea turistilor sositi aici, in special datorita faptului ca este cel mai nou si modern complex de ski din zona. Statiunea se bucura de asemenea de prezenta a numeroase hoteluri, case de vacanta, restaurante si alte locatii ce vizeaza recreerea sau alte alternative de petrecere a timpului liber. In perioada sezonului cald, statiunea reprezinta pentru turistii pasionati de drumetiile montane un punct de plecare in diversele trasee turistice marcate din Muntii Cindrel sau Muntii Lotrului. Peisaje superbe pot fi admirate aici in zona in care s-au format Cheile Cibinului.

O locatie ce reprezinta o adevarata atractie pentru turistii sositi in statiune este reprezentata de Schitul Paltinis, o mica biserica din lemn, ridicata in jurul anului 1930, la intrarea in Statiunea Paltinis. Printre valoroasele obiecte adapostite intre zidurile acestei manastiri se numara Icoana Sfintei Paraschiva si o Psaltire ce dateaza din anul 1904. Tot aici, se afla si mormantului cunoscutului filozof roman Constantin Noica. Pe langa acest lacas de cult, alte asezari din Paltinis considerate monumente istorice sunt: Casa Turistilor, ridicata in jurul anului 1894, Casa Medicilor, ce dateaza din anul 1895, Sala Monaco, din 1898 sau Casa Memoriala Constantin Noica, unde filozoful si-a petrecut ultimii ani din viata. Alte obiective turistice importante ce merita a fi vizitate de catre turistii sositi la Paltinis sunt reprezentate de Parcul Natural Cindrel, Rezervatia Iezerele Cindrelului, Lacul Iezerul Mare sau Lacul Iezerul Mic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>