Statuia Sfantului Ioan Nepomuk – Arad

obiective turistice judetul arad statui statuie

 

Statuia Sfantului Ioan Nepomuk

Statuia Sfantului Ioan Nepomuk este cel mai vechi monument al orasului, a fost dezvelita in anul 1729, dupa sanctificarea acestuia de catre Papa Benedict al XIII-lea, statuia originala aflandu-se in incinta Bisericii Romano – Catolice, iar copia acesteia in mica piata de pe strada Episcopiei, colt cu strada Desseanu.

Album foto Statuia Sfantului Ioan Nepomuk

Harta zonala Statuia Sfantului Ioan Nepomuk

Descriere Statuia Sfantului Ioan Nepomuk

Sfantul Ioan Nepomuk a fost preot si martir, nascut sub numele de Johannes Welflin, in localitatea Pomuk, aflata in Boemia de vest. Ioan Nepomuk s-a nascut intr-o perioada de criza religioasa, numita Marea Schisma din Occident, care a durat intre anii 1378 si 1417 si a fost vicar in Praga din anul 1389, pe vremea arhiepiscopului Johann von Jenstein.

Legendele spun ca Ioan Nepomuk a fost schingiuit, omorat si aruncat in Vltava de pe Podul Carol, pentru ca a respectat secretul sacramental al spovedaniei si nu a divulgat regelui Wenzel pacatele spovedite lui de catre sotia regelui. Acesta a fost canonizat, declarant sfant, in anul 1721, de catre Papa Benedict al XIII-lea.

Monumentul a fost initial amplasat pe malul Muresului, langa cladirea vamii de sare, fiind mutate in actualul loc, in anul 1880, dupa ridicarea digului Muresului si construirea primariei. Sfantul Ioan Nepomuk este protectorul apelor, podurilor, padurilor si a celor care pastreaza o taina.

Statuia provine dintr-un atelier vienez, fiind opera unui sculptor anonim, ilustrat in straie preotesti, cu o bogata ornamentatie baroca, avand o biretta pe cap si in mana tinand o cruce baroca. Copia expusa pe strada Episcopiei a fost opera artistului aradean Mihai Takacs. Sfantul Ioan Nepomuk este reprezentat in mai multe locuri, precum Oradea, Suceava, Timisoara, Resita, Hunedoara, Sibiu si Praga, aici aflandu-se cea mai importanta statuie, situata langa Podul Carol.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Catedrala Romano – Catolica, Arcul de Triumf, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>