Targul de fete de pe Muntele Gaina

muntele gaina obiective turistice judetul alba targ targuri traditii populare

 

Targul de fete de pe Muntele Gaina

Targul de fete de pe Muntele Gaina, din frumoasa regiune a Apusenilor, este cea mai mare sarbatoare in aer liber din Transilvania, cu o vechime de peste o suta de ani, la care participa fetele gata de maritat. Sarbatoarea are loc in fiecare an, la mijlocul lunii iulie, pe Muntele Gaina, intr-o poiana, la altitudinea de 1467 metri, in vecinatatea Localitatii Vidra de Sus, de pe plaiurile pitoresti ale judetului Alba.

Album foto Targul de fete de pe Muntele Gaina

Harta zonala Targul de fete de pe Muntele Gaina – Transilvania

Descriere Targul de fete de pe Muntele Gaina

Traseul pe care familiile il fac, incepe dimineata devreme, in jurul orei 4 jumatate. Acestea isi asaza corturile si expun zestrea fetelor, din care nu lipsesc nici preparatele traditionale, precum: placinta, gaini fripte sau palinca. De asemenea organizatorii din Satul Vidra (numiti vidresti) si cei din Satul Bulzesti (numiti criseni) expun spre vanzare si unelte agricole.

Odata ce mireasa a fost aleasa, momentul este celebrat cu un ospat imbelsugat si cantec de lautari. Festivitatea este insotita de numeroase alte concerte, spectacole, foc de artificii si targ de produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica de Bihor si Zarand, unelte de lemn, tesaturi populare de casa si produse culinare.

Accesul pe Muntele Gaina se face atat pe calea rutiera, cat si pe jos. Un reper este Comuna Avram Iancu, din judetul Alba, situata pe drumul judetean DJ 762.

Ca orice sarbatoare cu traditie si Targul de fete are legenda lui. Se spune ca in varful muntelui traia odata o zana frumoasa, fara seaman si foarte bogata. Ea avea o gaina fermecata care facea zilnic oua de aur. O data pe an, zana obisnuia sa daruiasca cate un ou de aur unei fete cuminti si sarace. Oamenii daca aveau nevoie de un sfat sau de o povata, la ea obisnuiau sa apeleze. Pana intr-o zi, cand un grup de cinci tineri, deghizati in haine femeiesti s-au gandit sa fure gaina si cosul plin cu oua de aur. Reusind sa captureze comoara, pe drum, in timp ce alergau, unul din baieti a scapat cosuletul, iar ouale s-au rostogolit in apele Ariesului. Acestia au ascuns gaina in Muntii Abrudului, despre care localnicii spun ca ar ascunde multa bogatie. Zana, suparata, a parasit definitiv aceste meleaguri. De aceea, tinerii obisnuiesc sa urce in fiecare an, in a treia duminica din iulie pe Platoul Gaina, sperand ca o vor reintalni pe craiasa.

Acestui eveniment i se alatura si serbarile organizate cu prilejul zilelor orasului: Festivalul Zilele Municipiului Alba Iulia, Festivalul Cetatilor Dacice, Cetatea Copiilor, Festivalul International de Literatura Umoristica si Caricatura Alb-Umor, Sarbatoarea Muzicii si multe altele.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. petru
    2013-06-23
    18:20:40

    asi vrea sa merg dar nu gasesc coordonate gps

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>