Targul Nedeia de la Polovragi

obiective turistice judetul gorj targ targuri targuri din oltenia

 

Nedeia de la Polovragi

Targul Nedeia din localitatea Polovragi, judetul Gorj este cel mai mare balci din tara si unul dintre cele mai mari din intreaga regiune a Olteniei. In fiecare an, mii de turisti  iau parte la festivitatile ce insotesc evenimentul, de ziua Sfantului Ilie.

Nedeia de la Polovragi

La jumatatea lui iulie, in fiecare an, sute de localnici din Gorj, Valcea, Dolj, Hunedoara dar si din regiuni mai indepartate, asista la Targul Nedeia din Localitatea Polovragi. Suprafata pe care se intinde balciul este de aproximativ 7 hectare si dureaza o saptamana.

Nedeia de la Polovragi

Nedeia (nedělja – duminica, sarbatoare) este definit ca un vechi obicei pastoral, specific unei regiuni muntoase, de intalnire, petrecere si targ la date fixe legate de calendarul vietii pastorale. Nedeia are legatura cu celebrarea unei sarbatori precrestine, dedicata zeului focului si al soarelui. Atestata documentar in anul 1373, nedeia pastoreasca a adoptat si alte functii, schimbul de produse, matrimoniale – are loc prima invitatie pentru fete la hora si istorica – prin care reuneste romanii din spatiul carpatic.

Nedeia de la Polovragi

Targul dateaza inca din secolul al XVII-lea. Atunci era organizat un mic balci, unde negustorii isi aduceau marfa de vanzare: clopote, sei de piele, cuie de sindrila, hamuri, desagi, franghii, incaltaminte. Pentru ciobanii din Gorj, Valcea, Alba si Sibiu era un prilej de intalnire pentru a face schimb de marfuri, dar si pentru a mai povesti despre traiul la munte si viata de cioban.

Nedeia de la Polovragi

Astazi, comerciantii vin din aproape toate regiunile tarii, si isi expun marfa la standurile inchiriate de administratia locala. Clasicele targuri sunt: targul de animale si targul de marfuri. La targul de marfuri, se aduna mesterii olari, sculptori in lemn si creatori de costume populare. Atmosfera este intretinuta de formatii de cantec si dans traditional din Gorj, Valcea, Arges si Sibiu.

Nedeia mai este serbata de asemenea si in orase ca Sibiu, Targoviste sau Brasov.

Nedeia de la Polovragi


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Jianu
  2014-07-16
  08:09:55

  de la Alimpesti era tatal meu care ma ducea cand eram copil si anul acesta as vrea sa merg ca era tare frumos.

   
 2. conumisu
  2013-07-11
  22:04:48

  Am fost odata la acest balci. Anul acesta vreau sa-mi duc sotia. Cand se deschide? Am planificat sa mergem sambata 13.07. 2013. E prea devreme?

   
 3. Alina M.
  2013-07-11
  12:51:38

  Intr-adevar merita vizitat! DAR .. doar cei care nu sunt pretentiosi si stiu sa "citeasca" cultura in ochii celor prezenti. Pentru noi, cei din zona, e o mare bucurie deoarece in aceste zile se strange acasa intreaga familie. Multumim pentru articol! Speram ca o sa postati si feedback-ul!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>