Teatrul Mihai Eminescu

moldova obiective turistice judetul botosani teatru

 

Teatrul Mihai Eminescu

Teatrul Mihai Eminescu este o institutie publica de spectacole si concerte, aflata in subordinea Consiliului Local al Municipiului Botosani situat pe strada Teatrului nr.5, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Teatrul Mihai Eminescu

Harta zonala Teatrul Mihai Eminescu

Descriere Teatrul Mihai Eminescu

Teatrul Mihai Eminescu a fost construit intre anii 1830 si 1838 si a fost infiintat oficial pe 1 iunie 1985.

In anul 1838 a avut loc prima reprezentatie in limba stramoseasca, de catre directorul Scolii Domnesti, Nicolini, iar pe 27 noiembrie 1838 se juca piesa de comedie Uniforma lui Velington, intr-un act de Otto von Kotzetbue, afisul piesei fiind scris de mana. Aceeasi trupa a jucat piesa Stefan cel Mare de Gh. Asaki si Plumper sau Amestecatorul in toate de I.F.Junger.

In iarna anului 1849, boierii si cucoanele din Botosani au jucat teatru pentru scopuri filantropice, adunand pentru oamenii nevoiasi suma de 1045 lei, iar in anul 1860 se construieste prima sala de teatru sub numele de Teatrul Petrache Cristea, cu scena, doua randuri de loji, vopsite cu alb, in mijlocul plafonului era un candelabru cu aproximativ 100 de lumanari de parafina.

Mihai Eminescu a fost angajat ca sufleu si scriitor de roluri al trupei Vladicescu Tardini, iar dupa 1855, din cauza degradarii avansate a cladirii, spectacolele trupelor se dadeau in Sala Meseriasilor si in anul 1901 ia fiinta noua sala Teatrul Popovici. Pe scena acestui teatru au aparut figuri ale vietii artistice si culturale si anume Nicolae Iorga, Agatha Barsescu, Adelina Patti.

In anul 1944 teatrul a fost partial distrus in urma bombardamentului armatei sovietice, dupa care este radical transformata, iar in anul 1958 se inaugureaza Teatrul Mihai Eminescu, avand prima stagiune in anul 1958 cu piesa Mielul turbat de Aurel Baranga.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica Armeano – Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Romano – Catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Biserica Lipoveneasca, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Filarmonica de Stat, Cladirea Primariei Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>