Templul Mare – Radauti

biserica evreiasca biserici lacas de cult obiective turistice judetul suceava radauti sinagoga templul mare

 

Templul Mare

Templul Mare din Radauti, cunoscutul lacas de cult evreiesc din  Radauti, se aflta pe strada 1 Mai, in mijlocul orasului. Lacasul a fost ridicat in 1883, insa sursele indica eronat anul 1879 ca an al constructiei.

Album foto Templul Mare – Radauti

Harta zonala Templul Mare – Radauti

Descriere Templul Mare – Radauti

Cea dintai sinagoga din Radauti a fost ridicata in 1830 sub instructiunile lui Eliahu Gewölb.

In urma cresterii spectaculoase a numarului evreilor de aici, sinagogile erau prea putine, astfel ca in 1880 o delegatie de evrei a solicitat sprijinul lui Franz Joseph I in rezolvarea acestei probleme. Acestia doreau un teren in scopul constructiei unei mari sinagogi. Imparatul a fost de acord cu cererea acestora si le-a pus la dispozitie o parcela de teren in mijlocul orasului.

Constructia a durat mult timp si au aparut numeroase conflicte intre evreii ortodocsi si cei modernisti cu privire la proiect. Ortodocsii voiau un templu traditional, in timp ce modernistii isi doreau un templu care sa semene cu cel din Cernauti, ce prezenta o cupola rotunda. Totusi, pana la urma s-a facut un compromis si templul a purtat amprenta Templului din Cernauti, avand insa o diferenta semnificativa, doua turnuri gemene in loc de cupola.

Templul a fost inaugurat la 18 august 1883, de ziua de nastere a imparatului Franz Joseph I, iar prima slujba a fost celebrata de catre noul sef-rabin al orasului, Yitzhak Kunstadt.

Templul Mare din Radauti este realizat in stil maur. Este o cladire masiva ce prezinta doua turnuri de inaltimi impresionante cu cupole in varf, ce dau cladirii aspectul unei catedrale ortodoxe. Intrarea principala este semnalata sub una dintre cele trei arcade sprijinite pe cele patru coloane masive. Ferestrele templului au forme circulare si se termina in arcade. In interior se observa decoratiuni ce au fost facute in amestec de Renastere, baroc si maur.

Orasul Radauti a avut rabini-sefi care conduceau activitatea religioasa a comunitatii. Aceasta functie a fost indeplinita de catre Hirsch Shapiro (1861-1881), Yitzhak Rabin Kunstadt (1883-1909), dr. Yaacov Hoffman (1912-1923), dr. Yaacov Nacht (1925-1928), dr. Shimshon Stein (1930-1932, 1933-1940), Yitzhak Rabinowitz (1932-1933) si Yisroel Hornick (1945-1947). Acesta din urma a fost ultimul sef-rabin din Radauti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>