Templul Masonic – Arad

obiective turistice judetul arad templu templu masonic

 

Templul Masonic

Templul Masonic din Arad a servit ca sala de ceremonii masonice a Lojii Concordia si este cel mai impunator templu din intreaga tara, fiind situat pe strada Ioan Dragalina nr.30 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflat in incinta Scolii de Arte si Meserii din Arad.

Album foto Templul Masonic – Arad

Harta zonala Templul Masonic – Arad

Descriere Templul Masonic – Arad

Templul Masonic a fost construit intre anii 1904 si 1905, in stilul arhitectural grecesc, sub indrumarea unuia dintre membrii marcanti ai Lojii, arhitectul Emil Tabakovics, cu mari eforturi financiare.

Masoneria este un ordin initiatic ai carei membri sunt infratiti prin idealuri morale comune, spirituale si sociale, prin initierea unui ritual comun, juramantul  fiind depus pe una din cartile sfinte ale marilor religii, precum Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre, avand credinta intr-o Putere Suprema spusa Mare Arhitect al Universului.

In trecut, orasul Arad avea un rol important in Masoneria Nationala, fiind al doilea centru Masonic din intreaga tara, dupa cel din Cluj. Urmele pot fi identificate si in prezent, pe o multitudine de cladiri care mai pastreaza si astazi insemne masonice, in special din perioada breslelor. Peretii acestor edificii au o arhitectura deosebita, in care simbolistica este combinata cu proiectarile arhitectilor.

Prin anul 1890, Loja Concordia a decis construirea unui edificiu propriu, ce purta denumirea de Templul Libertatii, Egalitatii si Fraternitatii, idee pornita de la maestrul Rosznay Matyas, acesta fiind primul venerabil al Lojii. Pentru a materializa aceasta idee s-au organizat strangeri de fonduri, prima desfasurandu-se in cafeneaua Corso, locatie unde a fost amplasata o urna pentru donatii. In anul 1902, fratii mai tineri au reusit sa adune suma de 4.000 de coroane, bani cu care s-a reusit cumpararea terenului din incinta Scolii Populare de Arte si Meserii, urmand ca in anul 1904 sa inceapa construirea marelui Templu Masonic.

Templul Libertatii, Egalitatii si Fraternitatii a fost inaugurat, in anul 1905, oficializandu-se o slujba religioasa in prezenta membriilor din tot cuprinsul Ungariei. Edificiul a intrat in posesia statului in anul 1940, fiind in prezent folosit ca Sala de festivitati a Grupului Scolar Industrial Aurel Vlaicu.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa cu Lacat, Podul Traian, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana, Muzeul Cofetariei, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Turnul de Apa, Parcul Reconcilierii si Palatul Sarbesc.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>