Tinovul Mohos

lacuri lacuri din transilvania obiective turistice judetul covasna

 

Tinovul Mohos

Tinovul Mohos, tradus prin Lacul cu Muschi, este o mlastina formata intr-un crater vulcanic al Masivului Ciomatu, pe suprafata judetului Covasna, la altitudinea 1050 metri. Acesta a fost declarat rezervatie floristica, datorita multitudinii de specii de plante rare existente aici.

Album foto Tinovul Mohos

Harta zonala Tinovul Mohos – Tusnad

Descriere Tinovul Mohos

Tinovul Mohos este localizat in apropiere de Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania, iar cei interesati sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca exista si un ghid turistic ce are misiunea de a-i indruma in explorarea suprafetei pe care se intinde mlastina. Rezervatia poate fi vizitata in fiecare zi, in schimbul unei taxe de intrare, plimbarea durand in jur de 45 de minute. Intreaga suprafata pe care se intinde Tinovul Mohos masoara aproximativ 40 hectare, iar turistii vor avea posibilitatea de a admira aici o flora deosebita, reprezentata de mesteacanul pufos, merisorul de munte, bradisorul, trestia de camp, specii de rogoz sau plante insectivore, precum roua cerului.

Tinovul Mohos poate fi considerat a fi “lacul geaman” al Lacului Sfanta Ana, intrucat, se pare ca in urma cu mii de ani au existat in aceasta regiune a Covasnei doi vulcani: Vulcanul Mohos si Vulcanul Sfanta Ana, in cratele carora s-au format ulterior cele doua lacuri. Primul crater care a erupt a fost cel cu tinovul, formandu-se in timp in acel loc un lac. Ulterior, dupa ce a erupt si craterul de alaturi, cenusa a fost aruncata in lac, favorizand depunerea unor cantitati considerabile de sedimente.

In prezent, pe suprafata rezervatiei se gasesc mai multe ochiuri de apa si portiuni intregi de turba pe care s-au dezvoltat muschi. Astfel, din cauza terenului instabil ce prezinta posibilitatea ca cei ce pasesc pe aici sa se afunde in turba, deplasarea turistilor se face pe un traseu special amenajat, reprezentat de o mica poteca de lemn. In scopul protejarii acestui monument al naturii, vizitarea se face doar pe traseul stabilit, in prezenta unui ghid turistic. Datorita originalitatii acestui loc si a peisajelor impresionante ce pot fi imortalizate aici, Tinovul Mohos merita cu siguranta o vizita. In plus, la o distanta de numai 18 km de zona mlastinii si a Lacului Sfanta Ana se gaseste si Statiunea Tusnad, supranumita Perla Transilvaniei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. alina
    2012-10-24
    10:58:55

    Superba locatie.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>