Traditia Viflaim in Maramures

obiceiuri populare obiective turistice judetul maramures traditii populare

 

Viflaim

Sarbatorile de Iarna sunt unele dintre cele mai iubite sarbatori in randul locuitorilor tinutului Maramuresului. Acestia pastreaza cu sfintenie toate traditiile si obiceiurile specifice zonei, mostenite de la stramosi, din generatie in generatie. Una dintre aceste traditii populare este Viflaim, un teatru religios popular jucat de tinerii maramureseni.

Album foto Traditia Viflaim in Maramures

Descriere Traditia Viflaim in Maramures

Maramuresul este un tinut care a stiut sa nu se instraineze de obiceiurile si datinile traditionale specifice, de aceea cateva dintre acestea au ramas la fel de cunoscute si in prezent. Printre cele mai inedite astfel de obiceiuri din aceasta zona nordica a tarii se numara in primul rand traditiile de iarna. Umblatul cu Viflaimul este una dintre cele mai reprezentative astfel de obiceiuri, fiind specifica serii magice a Craciunului.

Pentru cei care isi doresc sa traiasca clipele minunate ale unui Craciun traditional romanesc, zona Maramuresului reprezinta locatia perfecta, intrucat aici inca se pastreaza farmecul specific Sarbatorilor de Iarna. Intrucat traditia s-a nascut la sat, toate asezarile rurale din aceasta regiune reprezinta un nucleu al tuturor valorilor si culturii romanesti traditionale.

Unul dintre obiceiurile care inglobeaza specificul traditional al Maramuresului este reprezentat de Traditia Viflaimului. Aceasta consta in punerea in scena a momentului nasterii lui Iisus Hristos, iar cel mai impresionant aspect al acestui obicei este implicarea de care da dovada fiecare satean care participa la reprezentatie. Fiecare participant se costumeaza in functie de rolul pe care il va avea de jucat, iar sceneta reuseste de fiecare data sa atraga atentia publicului. La fel de importanta ca si prezenta la Sfanta Liturghie din ziua Craciunului, aceasta traditie are rolul de a reuni un numar impresionant de sateni, care respecta atat intreaga comunitate, cat si datinile populare transmise de strabunii lor. Aceasta scena de teatru folcloric religios este jucata de grupuri de tineri care vestesc Nasterea Domnului si ilustreaza foarte bine cunoscutul conflict cu Regele Irod. Straiele populare traditionale din zona Maramuresului, pasiunea actorilor amatori si atmosfera creata astfel sunt parca rupte din povesti, impresionand orice spectator.

Botiza, Viseu de Sus, Ieud, Poieniile Izei sau Chiuzbaia sunt cateva din localitatiile unde se joaca Viflaimul. Obiceiul Viflaimului reprezinta, alaturi de celelalte traditii reprezentative din zona precum: Brondosii din Cavnic, Jocul Caprei, Jocul Ursului sau Mosii si Babele, o adevarata dovada a continuitatii culturii traditionale romanesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>