Transfagarasan – Muntii Fagaras

barajul vidraru cascada balea cascada capra cetatea poenari dn7c golul alpin lacul balea lacul vidraru muntii fagaras obiective turistice judetul arges obiective turistice judetul sibiu transfagarasan

 

Transfagarasan Muntii Fagaras

Transfagarasan sau DN7C este o sosea spectaculoasa care traverseaza Muntii Fagaras, cei mai inalti munti din tara noastra, drum ce leaga Muntenia de Transilvania. Transfagarasanul, cu toate ca urca pana la o altitudine de 2.042 de metri in zona Lacul Balea, nu este insa cel mai inalt drum de la noi din tara, este depasit de Transalpina din Muntii Parang, avand cel mai inalt punct in Pasul Urdele la 2.145 metri. Transfagarasanul este inchis iarna circulatiei auto, accesul spre Cabana Balea facandu-se exclusiv cu telecabina.

Album Foto Transfagarasan – Muntii Fagaras

Harta Zonala Transfagarasan – Muntii Fagaras

Descriere Transfagarasan – Muntii Fagaras
Transfagarasanul
incepe practic pe raza Localitatii Arefu, in zona Hidrocentralei de la Vidraru amplasata subteran in Masivul Cetatuia. In apropierea Cetatii Poenari, soseaua urca pe serpentine si viaducte, trecand prin trei tunele si ajunge pe Barajul Vidraru lung de 307 metri si inalt de 166 metri, baraj ce leaga Muntii Pleasa si Vidraru. Dupa baraj, drumul continua pe partea stanga a Lacului Vidraru pana la inceputul acestuia. Dupa aceea, drumul incepe sa urce in serpentine, trecand pe la Cabana Capra, apoi la Cascada Capra, pana la partea sudica a tunelului de la Capra la Balea Lac, tunel cu o lungime de 887 metri ce strabate Muntii Fagaras. Tunelul Balea este cel mai lung tunel din Romania, cu o inaltime de peste 4 metri si lat de 6 metri. Tunelul Balea poate fi traversat si la picior pe un trotuar lat de 1 metru, fiind iluminat, dar neaerisit.

Dupa Tunelul Balea, se trece in partea transilvaneana a Transfagarasanului trecand prin rezervatia naturala Golul Alpin Balea si Lacul Balea. Dupa lacul glaciar, drumul coboara abrupt in serpentine pana in apropierea Cascadei Balea, cascada in trepte de aproximativ 68 metri, cea mai mare de acest tip din Romania. Tronsonul acesta de drum, intre lac si cascada, are o lungime de 13 km si este considerata cea mai dificila portiune din Transfagarasan.

Pe timpul iernii, de la 1 noiembrie pana in 30 iunie pe sectorul cuprins intre kilometrul 104 de la Piscu Negru situa pe o parte a Tunelului Balea si kilometrul 130 la Cabana Balea Cascada pe cealalta parte, Transfagarasanul este inchis circulatiei auto, la Lacul Balea se poate ajunge doar cu telecabina, de la Cabana Balea Cascada situata in apropierea Cascadei Balea.

Transfagarasanul a fost realizat cu eforturi materiale consistente si cu pretul multor vieti intre anii 1970 – 1974, din dorinta lui Nicolae Ceausescu de a realiza un drum strategic peste munti. Pentru constructia lui a fost necesar sa fie dislocate mai multe milioane de tone de roca, s-au folosit 6520 tone de dinamita si cateva zeci de mii de tone de beton, drumul trecand peste 830 podete si 27 viaducte.

DN7C incepe din centura orasului Pitesti si se termina la intersectia cu DN1 (E86) in dreptul Localitatii Cartisoara, Transfagarasanul fiind doar o portiune de 91 km din DN7C.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 7

 
 1. vizu
  2012-06-18
  09:50:18

  Referitor la iluminarea artificiala a tunelului: povesti... L-am traversat ieri, 17.06.2012, si va pot spune ca instalatia de iluminat nu functioneaza.

   
 2. ZhaoM.
  2012-05-02
  23:01:09

  O zonă care stă printre munți, linișitită verde, o plimbare de vis, găsești ușor un hotel sau pensiune unde te poți caza și vei porni la drum.

   
 3. Gurau Aurel
  2012-04-01
  13:56:27

  super!!!!! Am facut traseul Balea lac- Balea cascada la pas.

   
 4. pop aurelia
  2012-03-30
  10:16:40

  super de frumos

   
 5. pop aurelia
  2012-03-30
  10:15:27

  super de frumos ,http://www.turismland.ro/transfagarasan-muntii-fagaras

   
 6. Georgeta Popovici
  2012-03-29
  17:49:43

  Transfagarasanul te lasa fara respiratie si la propiu dar mai ales la figurat!

   
 7. lenghen daniel
  2011-09-19
  21:46:59

  SPECTACULOS!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>