Turbaria Laptici

atractii naturale mlastina obiective turistice judetul dambovita tinov

 

Turbaria Laptici

Undeva in partea nord estica a judetului Dambovita, la limita cu judetul Prahova, in inima Muntilor Bucegi, la poalele Muntilor Laptici, se gaseste Turbaria Laptici – o arie naturala protejata de lege, declarata rezervatie naturala de tip botanic.

Album foto Turbaria Laptici
[nggallery id=1792]

Harta zonala Turbaria Laptici

Descriere Turbaria Laptici

Desfasurata pe o suprafata de aproximativ 16 hectare, la o altitudine de 1470 metri, rezervatia este de fapt o mlastina oligotrofa, ce s-a format pe malul stang al Paraului Scandurarilor, unul dintre afluentii Raului Ialomita. In acest minunat colt de natura s-a dezvoltat o mare varietate de plante rare, datorita carora zona a intrat sub protectia legii. Printre muschii si ierburile specifice mlastinilor, s-au dezvoltat aici si alte specii de plante, precum salcia de turba, salcia pitica, merisorul, mesteacanul, ienuparul, rogozul, pipirigul sau trifoiul rosu. Desi in tara noastra exista numeroase astfel de mlastini, dintre care merita a fi amintit Tinovul Mohos, dintre toate aceste plante, salcia de turba este singura care se gaseste doar in Turbaria Laptici.

Exista aici si un traseu de vizitare al acestui tinov, sub forma unor podete de lemn ce impiedica turistii sa calce direct pe muschi. La Turbaria Laptici se poate ajunge pe un drum forestier ce se desfasoara de-a lungul Raului Ialomita, trecand si pe langa malul stang al Lacului Bolboci.

Prezentare video Turbaria Laptici


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>