Orasul Turda

orase orase turistice turda

 

Turda

Turda este al doilea oras din punct de vedere al marimii de pe teritoriul judetului Cluj, gazduind 14,57% din populatia urbana a judetului.

Album foto Turda

Harta zonala Turda


Descriere Turda

Orasul Turda este situat in partea de sud-est a Dealurilor Feleacului, la altitudinea de 340-350 metri, chiar in confluenta raului Aries cu paraul Racilor. Distanta dintre Turda si Cluj Napoca este de 30 km.

Chiar daca cercetarile si diversele descoperiri arheologice nu au precizat data de intemeiere a localitatii, acestea au demonstrat totusi faptul ca in urma cu 2000 de ani, Turda functiona sub numele de Potaissa, fiind o asezare renumita, care se dezvolta constant pe plan socio-economic, fiind foarte bine pozitionata.

Legiunii a V-a Macedonica s-a asezat aici, la Potaissa, unde a construit si Castrului roman situat pe Dealul Cetatii. Prin aceste schimbari, Potaissa a ajuns sa fie municipiu, iar mai apoi colonie.

Prima mentiune a localitatii s-a realizat in 108, prin Miliar. Se gaseste in prezent si o copie a acestuia, in centrul orasului, langa Posta.

Din 274, odata cu retragerea aureliana, Potaissa a fost navalita de popoarele barbare. Nu se stiu foarte multe detalii despre Turda la aceasta perioada, insa unele scrieri o prezinta sub denumirea de Thorda.

Toponimul Potaissa a fost inlocuit cu denumirea Turda, cum atesta actul de adanie din anul 1705 al regelui ungur Geza I, act intocmit dupa cucerirea si incorporarea Transilvaniei in statul feudal maghiar in care se precizeaza ca “cetatea se chema Turda, in locul ce se chema ungureste Aranos, iar in latineste Aureus”.

In secolul al XV-lea, in Turda s-au ridicat cateva lacase de cult precum Biserica Reformata si Biserica Romano-Catolica.

Odata cu venirea secolului al XVII-lea a venit si decaderea Turdei, zona a fost incendiata de numeroase ori de oastea generalului Basta, iar in anul 1601, s-a realizat planul de asasinare a lui Mihai Viteazul, cel ce a format prima data statul unitar roman.

Dupa anul 1867, Turda s-a dezvoltat in a fi unul din cele mai puternice orase din Ardeal.

Orasul Turda se afla intr-o zona in care marea parte a locuitorilor sunt romani.

In oras sau in apropiere se gasesc cateva obiective istorico-culturale care merita cu siguranta vizitate, precum Castrul roman PotaissaSalina Turda, aflata in zona Turda Noua, Statiunea balneo-climatericaMormantul lui Mihai Viteazul, Cheile Turzii si Cheile Turenilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>