Biserica Turnu Rosu

biserica armeneasca biserici lacas de cult obiective turistice judetul suceava suceava

 

Biserica Turnu Rosu

Biserica Sfantul Simion, cunoscuta si sub numele mai popular de Biserica Turnu Rosu, inspirat de la culoarea rosiatica a clopotnitei lacasului de cult, face parte din cele mai importante monumente istorice ale judetului Suceava, fiind localizata pe Strada Armeneasca din Orasul Suceava, intr-o zona locuita in trecut de o numeroasa populatie de armeni.

Album foto Turnu Rosu

Harta zonala Biserica Turnu Rosu – Suceava

Descriere Turnu Rosu

Complexul arhitectural de aici este alcatuit din doua monumente armenesti, ce dateaza de secole intregi: lacasul de cult, ridicat inca din anul 1513 pentru comunitatea armeneasca de aici si turnul clopotnita, ridicat mai tarziu, in anul 1551, in timpul domniei lui Ieremia Movila.

De Turnul Rosu se leaga existenta a numeroase legende, una dintre ele amintind de luptele lui Ioan Sobieski cu moldovenii si turcii undeva in apropierea bisericii. Se spune ca zidurile clopotnitei s-au inrosit tocmai de la sangele curs in timpul acelor batalii crunte. Asa cum s-a intamplat cu numeroase lacasuri de cult din aceasta regiune, contextul istoric si-a lasat amprenta si asupra acestui lacas, care a fost distrus in timpul domniei lui Stefan Rares, cand s-a incercat impunerea ortodoxismului tuturor locuitorilor Moldovei.

Constructia a fost refacuta de catre un armean pe nume Simion, dupa al carui nume a fost denumita ulterior si manastirea. Dupa restaurare, lacasul de cult a deservit ani buni comunitatea armeneasca din oras, fiind inchisa din cauza deteriorarii constructiei, prin anul 1969. Pe langa fisurile deja existente, constructiile de aici au avut mult de suferit si dupa cutremurele din anii 1977 si 1990.

Tinand cont de anii pe care ii duc in spate, turnul clopotnita de aici, cel mai inalt turn medieval din Suceava, nu se afla nici in prezent intr-o forma foarte buna, in ciuda numeroaselor propuneri de restaurare inaintate catre Ministerul Culturii. Au fost montate aici bariere de protectie, insa din cauza fondurilor insuficiente, a fost restaurata doar biserica, urmand, probabil sa fie reabilitat si turnul clopotnita.

Biserica Sfantul Simion are o arhitectura simpla, ce respecta stilul traditional moldovenesc, lacasul fiind compartimentat in pronaos, naos si altar. Biserica Turnu Rosu joaca si rolul de necropola, aici gasindu-se numeroase pietre de mormant, ale caror inscriptii au fost sterse o data cu trecerea timpului.

 

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>