Turnul cu Ceas – Sighisoara

cetatea sighisoara obiective turistice diverse obiective turistice judetul mures

 

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas sau Turnul Primariei dupa cum mai este cunoscut, este cel mai monumental dintre turnurile medievale ale Cetatii Sighisoarei, a fost construit in secolul 14 cu scopul de a apara poarta principala a cetatii si in prezent este considerat un simbol al orasului Sighisoara.

Album foto Turnul cu Ceas – Cetatea Sighisoara

Harta zonala Turnul cu Ceas – Cetatea Sighisoara

Descriere Turnul cu Ceas – Cetatea Sighisoara

Turnul cu Ceas are o inaltime de 64 de metri si la baza forma unui dreptunghi cu laturile de 14 x 8,66 metri. Pe acest dreptunghi cu intarituri boltite se ridica patru etaje. Al cincilea etaj, retras in interior cu 1,40 metri, este inconjurat de un balcon deschis. Linia dreapta, fara ornamente a primelor doua etaje, taiata ici-colo de ferestre inguste, este intrerupta de opt console intre care existau inainte goluri de tragere. La etajul al treilea consolele ies din perete cu circa 3 metri, intarind impresia de forta si masivitate a turnului. Acoperisul piramidal, inalt de 34 metri, are prima parte acoperita cu tigla smaltuita.

Deasupra lui se ridica doua cupole, in forma de bulb, invelite cu tabla de cupru. Acoperisul se incheie cu un mic glob de aur, iar deasupra globului se inalta un stalp meteorologic, in varful caruia se afla un cocos ce se roteste in bataia vantului. Daca cocosul sta cu fata spre apus sighisorenii stiu ca va ploua. Deasupra galeriei de lemn, pe cele patru laturi ale bazei acoperisului se ridica patru turnulete inalte de 12,5 metri care par acum doar elemente decorative. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea erau insemne ale autoritatii sfatului Cetatii Sighisoara, caruia i se acordase dreptul de judecata si de condamnare la pedeapsa capitala.

Partea de jos a Turnului cu Ceas a fost construita in secolul al XIV-lea. Parterul are aceeasi forma ca si a Turnului Croitorilor din partea opusa a cetatii. Peretii parterului au o grosime de 2,35 m, iar ai primelor doua etaje de 1,30 m si sunt construiti din piatra de rau. Nu putem sti cum era acoperisul inainte de incendiul din 1676. Din documente aflam ca a fost renovat in anul 1618, iar in 1616 primaria a cumparat instrumente muzicale pentru ca, in zilele de sarbatoare, fanfara sa cante in galeria de la etajul cinci al turnului. Forma actuala a Turnului cu Ceas dateaza din anul 1677, cand a fost renovata si Biserica Manastirii, de Veit Gruber din Tirol, Filip Bonge din Salzburg si dulgherul Valentinus Auslander in stil baroc.

Intre glob si stalpul meteorologic pe care troneaza cocosul, s-a intercalat o semiluna, era perioada dominatiei otomane. In 1704, cand cetatea a suportat puternicul atac al curutilor, globul si cocosul au fost lovite, rezistand totusi cateve decenii. Cu ocazia reparatiei efectuate in 1774, de catre mesteri localnici, semiluna este inlocuita cu un vultur bicefal. Dupa mai bine de un secol, in 1894, are loc o renovare generala a turnului, tiglele simple ale acoperisului sunt inlocuite cu tigle smaltuite, colorate in alb, galben, rosu si verde; in partea stanga a fatadei dinspre Orasul de jos, cea care incadreaza ceasul, este pictata stema municipiului si a celor sapte scaune sasesti; in dreapta fatadei, o inscriptie in limba latina mentioneaza marele incendiu din 1676 si aminteste renovarile succesive.

Pana in anul 1556, turnul a adapostit Sfatul Cetatii, pentru ca dupa adoptarea reformei si alungarea calugarilor, primaria sa se mute in fosta manastire, in Turnul cu Ceas ramanand judecatoria, depozitul de arme si munitii, corpul de garda si inchisoarea.

La etajul al treilea, intr-o camera boltita, cu nervuri in arc, ne intampina secolele XVII si XVIII. Atrage atentia mobilierul realizat intr-o suita de stiluri, de la cel renascentist la biedermaier. O farmacie cu vechi instrumente medicale si borcane cu inscriptii ciudate, unele pastrate de la vestitul farmacist Andreas Bertram de pe la 1670, cele mai multe din timpul Mariei Tereza (1740-1780), ne dau o idee asupra stadiului si evolutiei farmaceuticii si tehnicii medicale a timpului in comparatie cu cea de azi.

La etajul al IV-lea se afla mecanismul ceasului din turn. Are doua cadrane cu diametrul de 2,4 m asezate pe fatadele turnului dinspre cetate si dinspre orasul de jos. Alaturi de cadrane sunt taiate in zid nise inalte de 2,4 m si late de 1,8 m unde se afla figurinele care simbolizeaza zilele saptamanii. Nu se cunoaste data cand a fost instalat ceasul din turn si figurinele sale.

Prima mentiune atesta ca, in anul 1648 cadranul ceasului este innoit si s-au adaugat sferturile de ora de catre ceasornicarul Johannes Kirschel, platit de oras. Deoarece nisele unde sunt dispuse figurinele par a fi practicate odata cu ridicarea zidului se poate presupune ca si inainte ar fi existat unele figurine distruse, probabil, impreuna cu ceasul, in timpul incendiului din 1676. Figurinele sunt refacute in forma pastrata pana azi, in anul 1677. Reparat in mai multe randuri, ceasului i se adapteaza, in 1906, un mecanism electric, la care figurinele n-au putut fi conectate. Ele au reinceput sa functioneze in anul 1964.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>