Turnul de Apa – Arad

obiective turistice judetul arad turn de apa

 

Turnul de Apa

Turnul de Apa este o cladire monument istoric, construit pentru aprovizionarea cu apa potabila a orasului si pentru semnalizarea incendiilor, acesta fiind ridicat in vecinatatea cazarmii pompierilor, pe Strada Ceaikovski nr. 9A a municipiului Arad, Judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Parcului Reconcilierii.

Album foto Turnul de Apa

Harta zonala Turnul de Apa

Descriere Turnul de Apa

Turnul de Apa a fost construit intre anii 1894 si 1896, dupa planurile arhitectului Miklos Ybl, in stilul architectural eclectic cu influente secession, acesta folosind ca model donjonul unei cladiri medieval, un turn inalt cu rolul de a servi ca puct de observatie, loc de tragere si ca ultim refugiu in cazul in care restul cetatii este ocupata de inamic.

Cladirea care adaposteste turnul de apa are o inaltime de 35 m si a fost construita de catre firmele engleze Lancaster si Mayer, cu scopul de a aproviziona cu apa si a semnaliza incendiile pentru intreg municipiul Arad. In anul 1896, turnul reprezenta cea mai inalta cladire a orasului, fiind o constructie masiva din piatra si caramida de culoare rosu-galbui, cu elemente decorative la balcoane si ferestre. Turnul are 5 etaje si o scara interioara, iar la ultimul etaj se afla uhn urias bazin cilindric, cu o capacitate de aproximativ 300 de tone de apa, acoperisul este din lemn, placate cu table zincate si este prevazut cu patru lucarne orientate spre cele patru directii principale de scurgere a apelor.

Turnul de Apa a furnizat alimentarea cu apa potabila a retelei de distributie a orasului pana in anul 1956, iar din anul 1990 este in propietate privata si adaposteste galleria de arta Turnul de Apa. Cele cinci etaje sunt impartite astfel : etajul 1 adaposteste expozitii temporare ale artistilor plastici; la etajul 2 sunt prezentate lucrari ale anilor 1970-1980; etajul 3 gazduieste expozitia Apa Domestica, in care sunt prezentate modurile de alimentare cu apa de-a lungul timpului; la etajul 4 sunt prezentate traditiile pompierilor din Arad si la etajul 5 se gaseste bazinul de apa.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Casa cu Ghiulele, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mosaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Arcul de Triumf, Complexul Muzeal Arad si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>