Valea Garda Seaca – Alba Iulia

atractii naturale obiective turistice judetul alba

 

Valea Garda Seaca

Intinzandu-se pe o lungime de peste 20 de km, intr-o zona deosebit de pitoreasca, izvoraste din Sesul Garzii, Valea Garda Seaca. O zona impresionanta inca de la primii pasi aici. Raul formeaza chei adanci, dar si cateva pesteri. O a doua zona traversata de rau este la fel de spectaculoasa. De-a lungul timpului, acesta a format numeroase chei si pesteri, fiind ajutat de afluentii primiti, precum Apa din Piatra si Coliba Ghiobului, ajungand sa se piarda in Pestera Coliba Mica.

Album foto Valea Garda Seaca

Harta zonala Valea Garda Seaca – Alba Iulia

Descriere Valea Garda Seaca

Se pot observa in zona cateva celebre formatiuni carstice, dintre care enumeram Izbucul de la Coliba Ghiobului, Pestera Sura, Pestera cu Apa de la Fata Balacenii, sau Izbucul Gura Apei. Valea Garda Seaca se mandreste cu pestera cu cel mai mare portal de la noi din tara, Pestera Coiba Mare, avand un portal de 47 de metri inaltime si o latime de 74 de metri. Mergand mai departe, in aval de aceasta mareata pestera se ajunge la catunul Casa de Piatra, aflat intr-un bazinet de dimensiuni reduse. Zona este marcata de alte pesteri renumite, Vartop, Ghetarul de la Vartop, Pestera Orbului, sau Pestera de dupa Delut. Alte cateva izbucuri contureaza aceasta deosebita zona de la noi din tara, printre care Izbucul Tauz, cel mai impresionant izbuc de pe teritoriu, sifonul acestuia atingand o adancime impresionanta, 87 de metri.

Apa de aici a reusit sa sape unele din cele mai spectaculoase chei, Hoancele Caldarilor, Cheile de la Cerbu si Cheile de la Tauz, care gazduiesc numeroase pesteri de dimensiuni reduse. Ajungand in josul cheilor, se observa un adevarat spectacol natural oferit de apele care curg pe gresiile si conglomeratele din acest sector.

Iubitorii de calatorii care au ocazia sa acceseze aceasta zona nu trebuie sa rateze explorarea unei celebre pesteri aflata in zona, Pestera Scarisoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>