Valea Jepilor – Jepii Mari si Mici

atractii naturale muntii bucegi obiective turistice judetul prahova

 

Valea Jepilor

Valea Jepilor, cunoscuta si sub numele de Valea Caraiman este o vale adanca, situata pe suprafata Muntilor Bucegi, in partea estica a masivului, ce se intinde de sub varful Baba Mare, urmand apoi directia vest – est, trecand pe langa Cabana Caraiman si iesind din abrupt in dreptul statiei de telecabina din Statiunea Busteni.

Album foto Valea Jepilor

Harta zonala Valea Jepilor

Descriere Valea Jepilor

Potentialul turistic al acestei vai este dat de peisajele montane incantatoare, ce pot fi admirate de cei care urmeaza cele doua trasee turistice marcate de aici: Jepii Mari sau Jepii Mici.

Traseul marcat Jepii Mari este  cunoscut oficial sub numele de Poteca Schiel sau Drumul Urlatorilor. Acesta pleaca din Statiunea Busteni spre Valea Urlatorilor, de unde se poate continua mai departe traseul spre Cabana Piatra Arsa. Din punct de vedere al dificultatii, acest traseu nu pune probleme, fiind foarte usor de parcurs. Este marcat cu triunghi albastru, timpul de parcurgere dureaza aproximativ 4 ore, in perioada iernii fiind inchis. Traseul porneste chiar de langa statia telecabinei din Busteni, urmand pentru foarte putin timp drumul forestier. La un moment dat, in partea dreapta se desprinde traseul marcat cu cruce albastra, Jepii Mici, iar in stanga, se continua traseul Jepii Mari, pe o coasta usor inclinata prin padure. Dupa putin timp de mers prin padure, drumul se bifurca, partea stanga pornind spre Cascada Urlatoarea, iar cealalta continuand traseul marcat cu triunghi albastru. Prima parte a traseului nu este deosebit de spectaculoasa, fiind reprezentata de o poteca serpuita printre copaci. Urmeaza apoi o parte mai interesanta, la terminarea limitei superioare a padurii. De aici, poteca este sapata in stanca, urcand in serpentine pana ce ajunge intr-o culme numita Creasta Urlatorilor. In continuare incepe zona subalpina, unde vegetatia bogata prezenta pe tot traseul pana aici este inlocuita de ierburi si arbusti pitici. Traseul urca mai departe pana ce se ajunge in punctul Vaii Urlatoarei Mari, de unde se poate vedea intreaga vale parcursa pana aici. Mergand in continuare mai sus, se ajunge la Cabana Piatra Arsa, situata chiar in Platoul Bucegilor. In comparatie cu traseul Jepii Mici, acesta nu este foarte dificil, insa necesita un oarecare efort, avand in vedere ca se urca in jur de 4 ore, diferenta de nivel fiind de aproximativ 1000 metri. Traseul Jepii Mari este deseori confundat cu Jepii Mici, lucru eronat intrucat poteca Jepilor Mari, marcata cu triunghi albastru se desfasoara pe traseul unui vechi furnicular de lemne, ridicat de fratii Schiel in jurul anilor 1882, proprietari pe atunci ai fabricii de hartie din Busteni, pe cand traseul Jepii Mici, marcat cu cruce albastra, urmeaza valea din abruptul rasaritean al Bucegilor, cunoscuta si sub numele de Valea Caraiman, pe traseul caruia se intalnesc de asemenea Cascada Caraiman si Cabana Caraiman. Confuzia vine probabil de la faptul ca Muntele Jepii Mici, are in realitate o altitudine mai mare decat Muntele Jepii Mari, primul masurand aproximativ 2143 metri, iar cel de-al doilea 2071 metri. Despre traseul marcat de pe Jepii Mici se poate spune ca este unul incantator si desi are un grad de dificultate mult mai ridicat decat primul, peisajele intalnite de-a lungul sau, vor merita tot efortul depus. Traseul marcat cu cruce albastra, Jepii Mici, este mai scurt decat Jepii Mari, insa necesita mult mai mult efort, nefiind recomandat celor care nu au experienta in astfel de activitati.

Pornind tot din Busteni, cunoscut drept “Poarta Bucegilor”, traseul Jepii Mici are acelasi traseu pana la urcarea in padure ca si Jepii Mari. De aici, poteca marcata cu cruce albastra se continua in partea dreapta, avand acces spre Cabana Caraiman si Cabana Babele. O buna parte din traseu se intersecteaza cu cel pe care il urmeaza telecabina din Busteni, ce parcurge distanta pana sus, pe Platoul Bucegi, in 12 minute. Privelistile de la inaltime nu se compara insa cu sentimentele traite jos, unde de-a lungul intregului traseu se contopesc perfect stancile, padurea si prapastiile adanci. De la Cabana Caraiman, aflata la altitudinea de 2025 metri se deschide o priveliste spectaculoasa asupra intregii vai parcurse si asupra Statiunii Busteni. De aici, traseul porneste mai departe inspre Platoul Bucegilor. Se poate opta de aici pentru urmarea traseului din partea stanga spre Cabana Piatra Arsa, pentru traseul din partea dreapta ce conduce spre Crucea Caraiman sau inainte spre Cabana Babele, loc unde se gasesc si Babele si Sfinxul.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>