Valea Vaserului

atractii naturale obiective turistice judetul maramures valea vaserului

 

Valea Vaserului

Valea Vaserului este cea mai importanta atractie turistica a Muntilor Maramures fiind un defileu sapat de Raurile Viseu si Wasser (format din Izvorul Boului si Izvorul Muncenii Albi, 62 km, cel mai important afluent al Viseului) ce separa Masivele Prislopasu (1201 m) si Noviciorul (1594 m).

Album foto Valea Vaserului

Harta zonala Valea Vaserului

Descriere Valea Vaserului

Accesul in zona se face prin intermediul localitatii Viseul de Sus. Valea face parte din Parcul National Muntii Maramuresului si este protejata european in scopul unei conservari cat mai eficiente a zonei.

In partea de NE se afla o serie de culmi cu inaltimi cuprinse intre 1300 – 1500 m desprinse din creasta numita Culmea Stevioara. Intre Vaile Faina si Botizu aflate la nord de cotul Vaser se afla Muntele Suligu. Masivul principal este insa format de Varful Toroioaga cu specific cristalin si eruptiv neogen.

Fauna si flora zonei constituie un important factor turistic datorita conditiilor climatice, hidrologice si a existentei rocilor de diferite tipuri.

Vanatoarea este o activitatea traditionala zonei datorita potentialului cinegetic ridicat, existand un numar relativ mare de animale salbatice dintre care amintim peste 780 de exemplare de cerbi, caprioare, mistreti si iepuri.

Raul Vaser este unul dintre putinele care ofera turistilor posibilitatea de a practica pescuitul sportiv (pastrav indigen, pastrav curcubeu, mreana, clean si lipan).

Resursele naturale cele mai importante ale Vaii Vaserului sunt padurile de unde se exploateaza lemnul transportat cu ajutorul Mocanitei. Exploatarea padurilor a inceput o data cu aparitia etnicilor zipseri prin practicarea plutaritului pe Raul Vaser.

Cei ce doresc sa faca drumetii pe Valea Vaserului le sunt recomandate urmatoarele trasee turistice: BorsaToroiaga (1930 m) – MacarlauFaina (si mai departe peste Bardau – Pietrosul Bardau (1850 m) catre Poienile de Sub Munte), FainaNoviciorHalta Novicior CFF, Viseu de SusValea PestilorPietrosul Bardau (1850 m) – Bardau CFF, Delta NovatIhoasaMoisei. De altfel zona este potrivita pentru campare, insa cabanele silvice dispun de locuri de cazare la preturi accesibile.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>