Localitatea Valea Zalanului

localitati localitati turistice obiective turistice judetul covasna

 

Valea Zalanului

Situata intr-o pitoreasca regiune a Tinutului Secuiesc, in partea nordica a judetului Covasna, Valea Zalanului se desfasoara pe teritoriul Localitatii Malnas, bucurandu-se de panorame incantatoare, dominate de masivele semete ale Muntilor Baraolt si de Padurile Zalanului si ale Aitei Seci.

Album foto Valea Zalanului

Harta zonala Valea Zalanului

Descriere Valea Zalanului

Valea Zalanului este amplasata pe drumul national DN12, ce leaga doua cunoscute orase ale regiunii: Orasul Sfantu Gheorghe si Orasul Miercurea Ciuc. Atestata inca din anul 1777 si intalnita in documentele istorice sub numele de Glajaria Zalanului, asezarea a fost locuita, la inceputurile sale, de muncitorii ce lucrau la fabrica de sticla de aici, numita si glajarie, in care au fost faurite geamurile Catedralei Sfantul Mihail din Cluj si ale Bisericii Negre din Brasov.

In primele decenii ale secolului al XX-lea, glajaria infiintata aici de Familia Kalnoky a fost inchisa, insa in urma sa au ramas locuitorii instalati intre timp aici. A fost ridicat pe Valea Zalanului si un lacas de cult, construit din lemn, ce mai dainuie si in prezent intr-o margine de sat, unde se gaseste si cimitirul acestei asezari.

Cadrul natural de pe Valea Zalanului este propice pentru plimbari in aer liber pe potecile batatorite ale padurilor din imprejurimi, iar intreaga zona are un mare potential agroturistic. In ultima vreme, intreaga regiune a Vaii Zalanului a devenit din ce in ce mai cunoscuta datorita faptului ca satul este preferat ca loc de odihna de catre o mare personalitate internationala: Printul Charles de Wales, mostenitor al Regatului Unit, care s-a implicat si in reabilitarea mai multor asezari sasesti din regiunea Transilvaniei, precum Localitatea Apold, Localitatea Daia si Localitatea Saschiz. Fermecat de frumusetea plaiurilor mioritice, se pare ca printul a achizitionat pana in prezent mai multe proprietati din Valea Zalanului, intentionand sa se implice intr-un proiect care sa ajute la dezvoltarea ecoturismului si a agriculturii traditionale a zonei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Ionela
  2019-08-14
  14:18:06

  Stimata doamna Fekete Melinda, "statul Roman exista din 1918" este o afirmatie eronata. In 1918 s-a produs REINTREGIREA, adica reintrarea in granitele statului roman a unor teritorii romanesti, de altfel nu pentru prima data.
  De-a lungul istoriei milenare a acestui popor asuprit si cam naiv, parti din pamantul pe care locuieste au fost luate abuziv de diverse stapaniri. Desigur, maghiarii nu au nici-o vina !!!
  Ceea ce s-a sarbatorit la 1 decembrie 2018 a fost nu existenta statului, ci doar un fericit eveniment, RECENT al sau. Din pacate, unii romani sunt superficiali si nu au inteles mare lucru; de aceea celelalte natiuni si nationalitati nu au nici ele cum pricepe despre ce este vorba.
  Ionela Ezeanu (Ploiesti)

   
 2. Fekete Melinda
  2014-05-08
  15:23:15

  Din cunostintele mele statul Roman exista din 1918. Nu vad cum ar fi putut impiedica Austro- Ungaria in procesul de maghiarizare a romanilor. Asa cum nici romanizarea maghiarilor in perioada comunista nu a fost impiedicata. Numele meu de fata Balazs fiind schimbat in Balas. Probabil ar fi cazul sa ne concentram asupra convietuirii pasnice si asupra atragerii turistilor si a dezvoltarii acestei tari ca pana la urma toti locuim aici.

   
 3. Csibi Barna
  2014-02-01
  20:50:23

  La recensamant s-au declarat secui max.35 de persoane in toata Romania. De unde au astia tinutul lor? Voi ori sunteti prosti ori rau intentionati.Ati trasat voi pe harta niste linii si ati declarat zona in care exista 35 de secui (care peste 60% din ei sunt romani maghiarizati prin grija pe care o are Statul Roman pentru cetatenii din interiorul tarii, pentru promovarea limbii romane, pentru stabilitate si continuitatea traditiilor romanesti) si etnici maghiari cu 38% din ei cetateni romani maghiarizati. Hai incercati sa cunoasteti istoria scrisa de altii de cat de romani si/sau maghiari, sa sapati in satele maghiarizate pentru a descoperii ca marea lor majoritate au fost sate cu preponderenta a cetatenilor romani care s-au maghiarizat prin lipsa de interes a Statului Roman fata de cetatenii lui ! Si eu sunt maghiarizat dar la origine sunt roman. De ce? Pentru ca Statul Roman nu-mi ofera absolut nimic, dar maghiarii ma sustin si ma ajuta. Dar nu sunt de acord cu ineptia"tinutul secuiesc" !

   
 4. Csibi Barna
  2014-02-01
  20:40:43

  "Situata intr-o pitoreasca regiune a Tinutului Secuiesc"
  Folositi o descriere care nu exista tinutul secuiesc. Asa ceva nu exista in Romania. Sunteti niste idioti care promovati un cacat. V-au spalat UDMR-isti creierul la toti? Nu mai fiti prosti ca tara rage de atatia prosti ca voi !!!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>