Valtoarea din Maramures

obiceiuri populare obiective turistice judetul maramures

 

Valtoare

De indata ce vremea se mai incalzeste, incep sa se puna in folosinta Valtorile, un fel de masini de spalat rufe care are la baza viteza naturala a apei. Apa este mutata din vale printr-un tub metalic si ajunge cu viteza intr-o groapa facuta special, la doar cativa metri de albia raului, unde apa formeaza vartejuri. Aceasta apa intra intr-o gaura conica, unde sunt asezate vertical scanduri din lemn de stejar, cu distanta intre ele pentru ca apa sa poata iesi.

Valtoare

Printr-un canal special de scurgere, apa folosita ajunge iar in rau. Datorita vartejurilor ce se aseamana celor din masina de spalat electrica, invartind rufele si efectuand spalarea.

Valtoare

Aceasta valtoare este folosita in satele maramuresene de foarte mult timp, rezistand pana in zilele noastre, gratie eficientei sale. Satenii spun ca nu vor parasi valtorile nicicand. Aceste valtori se foloseau pentru spalarea tesaturilor de lana sau pentru covoare. Dupa ce erau scoase din razboiul de tesut, covoarele sau tesaturile de lana erau puse in valtori, pentru a se spala si pentru a capata o calitate mai buna si fiind mult mai durabile. Ele se tineau si cate doua, trei zile pana ajungeau la dimensiunea normala.

Valtoare

In zilele noastre, rolul caruia ii revenea valtorii s-a adecvat cerintelor oamenilor. Deoarece se bazeaza pe principiul de functionare al masinii de spalat electrica, adica la folosirea covoarelor, presurilor, paturilor din casa si hainelor groase. In mod aparte inaintea sarbatorilor de primavara, dar si in cursul verii, cand in marea majoritate, oamenii se apuca de curatenia generala.

Valtoare

De multe ori, inainte de sarbatori, vin in jur de 20 – 30 de oameni ca sa isi spele covoarele, presurile, in valtoare, dar mai poate depinde si de cum este vremea. In valtoare aceste rufe se fac cu detergent, daca este nevoie, dar mai mult se spala cu sapun de casa pentru ca nu polueaza. Se pun pe un palier, se dau cu peria si apoi se arunca inapoi la limpezit. Valtoarea este cea mai buna solutie, chiar mai buna decat o spalatorie electrica.

Valtoare


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>