Vama Veche – Sat de Vacanta

constanta obiective turistice judetul constanta sat de vacanta vama veche

 

Vama Veche

Denumita de unii statiune, de altii sat de vacanta, sau pur si simplu localitate, Vama Veche este fara indoiala una dintre cele mai cunoscute asezari ce se gasesc pe Litoralul Romanesc al Marii Negre. Amplasata din punct de vedere geografic la numai 2 km de Statiunea 2 Mai, in sudul judetului Constanta, chiar la granita acestuia cu Bulgaria, Vama Veche este inclusa in teritoriul administrativ al comunei dobrogene Limanu.

Album foto Vama Veche

Harta zonala Vama Veche – Mangalia

Descriere Vama Veche

In paginile istoriei, ca intemeietori ai localitatii Vama Veche, au ramas gagauzii, popor ce a trait aici pana in anul 1812, cand a fost stramutat in zona Lacului Bugeac de astazi. S-au stabilit aici de-a lungul vremii, alaturi de romanii dobrogeni, mai multe popoare: tatari, greci sau bulgari. Vama Veche a inceput sa devina mai cunoscuta abia dupa anii 1990, dupa revolutia ce a rasturnat regimul comunist, pana atunci accesul in aceasta zona de frontiera fiind limitat si nefrecventat din punct de vedere turistic.

Pana in urma cu ceva timp, Vama Veche reprezenta un loc de refugiu, de evadare din cotidian, in special pentru elevi, studenti si tineri, insa in ultimii ani, pe masura ce conditiile turistice de aici au inceput sa evolueze, fluxul de vizitatori a crescut, in locul atmosferei linistite de odinioara facandu-si locul numeroasele petreceri, concerte si multe alte forme de distractie. Terasele si localurile din statiune s-au inmultit si ele si reunesc an de an mii de turisti petrecareti.

Plaja Vama Veche se desfasoara pe o lungime de aproximativ 300 metri, inregistrand o latime ce depaseste in unele portiuni 30-40 metri. Peisajul de aici seamana foarte mult cu cel de pe Plaja Costinesti, datorita unei epave vechi care vegheaza asupra litoralului inca din anii 1960, de la cateva sute de metri distanta de plaja.

Este imposibil sa vorbim despre Vama Veche si sa nu ne amintim de cunoscuta formatie rock cu acelasi nume, ale carei piese au devenit un fel de fundal muzical nelipsit din “Vama”, devenita de-a lungul anilor o destinatie de vacanta simbol pentru numerosi tineri nonconformisti, hipioti sau rockeri, incadrati intr-o categorie mai larga, cea a “vamaiotilor”. Vama Veche nu ar mai fi cu siguranta la fel fara incantatoarele sunete scoase de chitarile artistilor amatori, fara festivalurile de muzica folk sau fara turistii sai ce stiu sa se bucure la modul simplu de frumusetea sezonului estival, profitand din plin de mare si soare, intinzandu-si corturile si cearceafurile pe plaja, sau reunindu-se in mici grupulete pentru a anima terasele si localurile de aici ori pentru a se intinde la discutii in jurul traditionalelor focuri de tabara.

Unele dintre cele mai frumoase perioade in care se poate vizita Statiunea Vama Veche sunt cele in care se desfasoara aici traditionalele festivaluri de muzica, printre care, merita a fi amintite “Stufstock Greenfest”, ce a luat nastere incepand cu anul 2003 ca parte a miscarii mai largi “Salvati Vama Veche, “Folk You” sau “Freedom Jazz Festival”.

Desi in ultima perioada tot auzim in stanga si in dreapta ca “s-a stricat Vama”, ar trebui sa luam in calcul faptul ca mereu se vor gasi nemultumiti care nu stiu decat sa critice si sa incercam sa vedem tot ce e mai frumos in ceea ce a ramas din “Vama de altadata”.

Prezentare video Satul de Vacanta Vama Veche


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>