Cheile Nerei

 

Cheile Nerei

De-a lungul raului Nera, intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou se dezvolta Cheile Nerei, pe o lungime de 22 de kilometri, dintre care 20 de kilometri sunt ocupati de cheile propriu-zise, printre care se strecoara o poteca. Insa, pentru a parcurge cheile este necesara traversarea raului direct prin apa.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt presarate cu numeroase obiective turistice. In partea de est se observa primul obiectiv, Lacul Dracului, iar in pastea de veste se observa Cascadele Beusnitei si Lacul Ochiul Beului.
Intreaga zona a Parcului National Cheile Nerei – Beusnita se afla in partea sudica a Muntilor Locvei si se intinde pe suprafata de 36364,8 hectare. Pe teritoriu se regasesc sase rezervatii declarate, iar alaturi de acestea inca una propusa.

Cheile Nerei

Aproape de parc se gasesc localitatile Anina, Bozovici, Lapusnic, Moceris, Sopot, Carbunari, Sasca Romana, Sasca Montana, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova Romana, Ciclova Montana si Oravita. In apropierea acesteia din urma se afla cele mai frumoase chei de pe teritoriul tarii noastre.  Climatul are un caracter temperat-continental, avand ierni blande, veri calde, insa cu precipitatii bogate si influente mediteraneene usor observabile. Anual a fost masurata temperatura de 10° Celsius, cea mai scazuta fiind temperatura de -2° Celsius, inregistrata in luna ianuarie, iar in iulie cea mai ridicata, aproximativ 20° Celsius.

Cheile Nerei

S-a conturat aici o rezervatie deosebita, prin bijuteriile naturale pe care le ofera, de un pitoresc si o salbaticie atat de naturale si neatinse parca vreodata de mana omului.
Raul Nera strabate teritoriul dintre localitatile Sopotul Nou si Sasca Romana, pe o portiune de 20 de kilometri.

Cheile Nerei

Peretii montani ating aici inaltimea de 200 de metri, prin care raul si afluentii acestuia au sapat canioane, pesteri si cascade, formand si lacuri, importante de mentionat fiind Lacul Dracului, Canionul Valea Rea, Lacul Ochiul Beiului, dar si Cascadele Beusnitei, care urmeaza traseul albiei de tuf calcaros.

Cheile Nerei

In anul 1943 a fost formata propriu zis Rezervatia Cheile Nerei, cu scopul protejarii faunei terestre si acvatice si a peisagisticii. Datorita climatului bland, vegetatia s-a dezvoltat in mod abundent. Se intalnesc plante rare in alte regiuni ale tarii, protejate prin aceasta constructie a Parcului Natural. Au fost conservate in perfecta stare traditiile, peisajele, flora si fauna. Gradul de interes pentru aceasta zona a crescut treptat datorita investitiei in turism, a incurajarii economice si constientizarii publice. Aceast interes pentru informarea publica a necesitat si o actiune din partea legislativa si administrativa.

Cheile Nerei

Flora este caracterizata de diversitatea plantelor ierboase mezoxerofile care sunt in general caracteristice sclimatului submediteraneean.

Cheile Nerei

Pe teritoriul Romaniei exista zece parcuri nationale, preotejate prin lege care ofera elemente unice, precum cele mai lungi chei, sau chiar padurile seculare si speciile de interes comunitar. Parcul National Cheile Nerei – Beusnita a fost numit peisaj caracteristic, datorita alternantei inaltimilor muntoase formate datorita alternantei dintre culoarul Nerei si peisajul carstic. Principala portiune a cheilor porneste din Muntii Semenic, de sub Varful Piatra Goznei, trecand prin Muntii Semenic, Aninei si Almajului, iar apoi prin Depresiunea Bozoviciului.

Cheile Nerei

Raul Nera a primit de-a lungul timpului numerosi afluenti, printre care enumeram Nergana, Nerganita, Lapusnic, Moceris, Bania, Cosava, Helisag, Prigor, Iablacina, Rudaria, Sopot, Valea Rea, Bei, Minis. Acesta din urma atinge suprafata bazinala de 225 km² in apropierea Cheilor Nerei.

Cheile Nerei

Floristica este extrem de bogata, prin plantele ierbacee, arborii si arbustii, dar si prin exemplarele de alun turcesc. Versantii sunt impodobiti cu liliac, carpinita si specii de corn si otetari. Bazinul Beusnita gazduieste specii de fagete banatene si diverse elemente ale vegetatiei postglaciare.

Cheile Nerei

Padurile din Cheile Nerei au rolul de a pastra climatul, de a modela relieful si de a pastra biodiversitatea. Astfel, pe intreaga suprafata este respectat cu strictete regimul de protectie, exploatarile lemnului, a pietrisului si a tufului calcaros fiind strict interzise. Alte activitati interzise sunt vanatul si pescuitul. A avut loc o singura serie de plantari, in urma cu aproximativ 20 de ani, pe marginea drumului.

Cheile Nerei

Treptat, aspectul peisajului de aici s-a schimbat datorita deflatiei, moment in care versantii abrupti s-au dezgolit. In urma acestui proces, egrohotisurile au fost favorizate.  Pe teritoriul rezervatiei naturale s-a dezvoltat o fauna impresionanta, prin specii ca ursul, cerbul carpatin, caprioara, mistretul, vidra, bursucul, jderul de stanca si jderul de copac. Intentia filialei Silvica Resita a fost de a realiza colonizarea caprei negre cu castorul, specie care a existat pe aceste meleaguri, insa, s-a stins de-a lungul vremii.

Cheile Nerei

Apele raului ofera o varietate mare de pesti, precum pastrav, clean, mreana, lipan, caras si fasa mare, fapt care a determinat si ridicarea Pastravariei Bei, care dispune de 16 bazine productive si are o capacitate de cinci tone. Pe perioada primaverii migreaza aici un peste rapitor, si anume scobarul. Aceste numeroase specii necesita mai ales o apa curata si nepoluata prin niciun mijloc, dar si protectie contra braconierilor.

Cheile Nerei

Fiind o fauna foarte bogata, speciile de reptile sunt prezente si ele. Se fac remarcate animale ca vipera cu corn, gusterul verde, soparla si vipera, dar si specii de nevertebrate (scorpionul, licuriciul banatean).
Cheile Nerei reprezinta destinatia ideala pentru o vacanta relaxanta, o evadare din contidian si din agitatia urbana.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 6

 
 1. Popa
  2013-06-14
  09:02:21

  Cornelia dupa o excursie pe Cheile Nerei cel mai recomandabil este sa te odihnesti la Pensiunea Casa cu Roti, o gasesti aici:www.casacuroti-cheilenerei.ro/‎

   
 2. cris
  2012-07-20
  01:39:26

  banateanule - faci o treaba excelenta pentru promovarea turismului in zona ta si-asa uitata de Dumnezeu cu zero promovre
  esti la fel de indolent ca specimenele pe care le critici! cand o sa vizitez o sa am grija sa te ocolesc!

   
 3. cornelia
  2011-10-12
  07:15:34

  va rog sa-mi raspundeti pe adresa de mail coki4me@yahoo.com

   
 4. cornelia
  2011-10-12
  07:14:29

  daca vreau sa vizitez zona pe cont propriu, am unde dormi? ma poate ajuta cineva care a fost si a stat pe acolo mai mult timp?

   
 5. mirceap90
  2011-08-11
  10:50:39

  idea nu e ca faci gratar si be bere ideea e sa faci curat dupa tine cand pleci.eu vin de la 5 ani pe cheile nerei si pot spune ca majoritatea oamenilor fac curat atunci cand pleaca.exista deasemenea si exceptii.

   
 6. banatean si atit
  2010-04-18
  20:43:02

  stati acasa nu vizitati ca ve ti distruge cu siguranta ca doar sintem romani si daca nu frigem ceva la gratar si nu lingem cateva sticle de bere ne moare bebelusul de sete din butile pline de nesimntire si indolenta

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>