Culoarul Rucar – Bran

 

Culoarul Rucar Bran

Supranumit si ,,o poarta in Carpatiˮ, ce face legatura intre Muntenia si Transilvania, Culoarul Rucar – Bran reprezinta fara indoiala una dintre cele mai importante atractii turistice de pe intreaga suprafata a lantului muntos. Fiind situat la o inaltime de aproximativ 1254 metri, culoarul se distinge prin peisaje montane fermecatoare, de un pitoresc inegalabil.

Culoarul Rucar Bran

Din punct de vedere geografic, acest culoar depresionar se desfasoara pe directia principala nord-est–sud-vest, pe o distanta de aproximativ 22 de km, intre cele doua localitati care ii dau si numele: Rucar si Bran. Situat in grupa Muntilor Bucegi a Carpatilor Meridionali, Culoarul Rucar – Bran desparte masivele Bucegi si Leaota de Muntii Piatra Craiului si Muntii Iezer – Papusa, oferind de-a lungul intregii sale intinderi privelisti ce incanta necontenit ochii trecatorilor.

Culoarul Rucar Bran

Accesul in acest taram de vis al plaiurilor montane se face foarte usor, fiind strabatut de drumul national care leaga Brasovul de Campulung. Renumit pentru serpentinele ametitoare si nesfarsite, Culoarul Rucar – Bran surprinde prin numeroasele obiective turistice din zona.

Culoarul Rucar Bran

Localitatea Rucar este una dintre destinatiile de vacanta ideale pentru odihna, unde aerul curat si peisajele linistite sunt la ele acasa. Aceasta localitate va avea mereu o incarcatura istorica, recunoscuta ca resedinta vremelnica a marilor domnitori romani precum Vlad Tepes, Mircea cel Batran sau Mihai Viteazul. Gospodariile tipice, casele vechi boieresti si nu in ultimul rand Biserica Ortodoxa Sfantul Gheorghe, care face parte din patrimoniul UNESCO, merita vizitate.

Culoarul Rucar Bran

Imediat dupa Rucar, la o distanta de aproximativ 5 km urmeaza zona turistica Podu Dambovitei, asezata la poalele Muntilor Piatra Craiului. Aici turismul rural este in floare, existand numeroase pensiuni si un complex de statui in aer liber la iesirea din sat. Relieful carstic prezent in aceasta zona, materializat in numeroase pesteri si chei este intalnit de-a lungul intregului culoar al Dambovitei. Foarte aproape de satul Podu Dambovitei se afla si Parcul National Piatra Craiului, situat la 5 km de Rucar si 25 km de Campulung, ce se desfasoara pe o suprafata de 14773 hectare si gazduieste numeroase specii de animale si plante ocrotite prin lege, dintre care merita a fi amintite capra neagra sau garofita Pietrei Craiului.

Culoarul Rucar Bran

Principalele atractii turistice din parc sunt Creasta Pietrei Craiului, Prapastiile Zarnestilor, un defileu larg de cca 4 km cu pereti de 200 de metri inaltime, Cheile Brustuletului, Pestera Ursilor sau Cascada La Chisatoare. In plus, pe langa faptul ca reprezinta o mare bogatie naturala, acest parc ofera turistilor mai aventurieri si dornici de adrenalina posibilitatea explorarii unor trasee montane dintre cele mai spectaculoase, toate incarcate cu peisaje care te uimesc cu toata splendoarea lor si iti taie pur si simplu respiratia.

Culoarul Rucar Bran

Sa nu uitam nici de principalul afluent al Dambovitei, Dambovicioara, care a faurit prin traseul ei Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioara, pestera aflata la altitudinea de 861 de metri. Toate localitatile intalnite de-a lungul Culoarului Rucar – Bran, cu asezari rustice, dar fermecatoare reprezinta o poarta catre o lume de poveste in care oamenii au ramas la fel de simpli ca odinioara si ale caror principale ocupatii de baza cresterea animalelor sau prelucrarea lemnului ne amintesc de cele ale strabunilor nostri.

Culoarul Rucar Bran

Asezarile omenesti sfideaza inaltimile din jur, completand cu succes maretia peisajelor naturale, urmand tiparul satelor traditionale de munte, risipite de-a lungul vailor si micilor depresiuni. Se intalnesc numeroase asezari aflate la peste 1000 de metri altitudine, ce constituie adevarate recorduri. Merita a fi amintita aici Fundata, care este cea mai inalta localitate din zona, aflata la jumatatea distantei dintre Rucar si Bran, la peste 1300 metri altitudine, strajuita de muntii Bucegi si Piatra Craiului. Ca un plus la importanta acestei comune se mai adauga si un monument istoric, Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, ridicat in cinstea eroului Gheorghe Poenaru Bordea, cazut in Primul Razboi Mondial.

Culoarul Rucar Bran

Tot in Muntii Piatra Craiului este localizat si Pasul Giuvala, unul dintre cele mai inalte din tara, avand 1240 metri si de asemenea si Cheile Gradistei, aflate intre localitatile Moieciu de Sus si Moieciu de Jos, la aproximativ 8 km de Localitatea Bran. Aceste chei reprezinta un obiectiv natural foarte important, impresionand prin maretia peisajelor cu stanci imense impadurite.

Culoarul Rucar Bran

In continuare, in zona Bran, principala atractie turistica o reprezinta Castelul Bran, constructie medievala incarcata de istorie si traditie ce aminteste de lumea deja apusa de cateva secole a sasilor si a cavalerilor teutoni. Castelul este una dintre emblemele romanesti cunoscute atat in tara, cat si peste hotare, acest fapt fiind datorat in special legendei din spatele constructiei propriu-zise: cea a Contelui Dracula, personaj ce il are drept corespondent in istorie pe voievodul Vlad Tepes. In prezent, in incinta castelului se afla un muzeu etnografic ce reuneste cele mai semnificative simboluri romanesti, costume populare, vase din ceramica si multe alte elemente menite sa ilustreze arhitectura traditionala a satelor din Tara Barsei.

Culoarul Rucar Bran

Alaturi de Castelul Bran, ca atractii turistice merita a fi mentionate si formele carstice din complexul MaguraPesteraSirnea, in apropierea Satului Pestera aflandu-se Pestera Liliecilor, ce are o galerie de 160 de metri lungime. La o distanta de 4 km de Bran se afla si Partia Zanoaga, o partie relativ mica, dar moderna, inaugurata in anul 2005.

Culoarul Rucar Bran

Intrucat este asezata aproape in mijlocul tarii, aceasta zona reprezinta una dintre cele mai complexe destinatii turistie si are privilegiul de a fi traversata de numeroase drumuri ce asigura legatura cu celelalte puncte de interes din imprejurimi. Astfel, localitatea este traversata de DN73, care leaga Brasovul de Targoviste si de alte drumuri ce asigura legatura cu Poiana BrasovRasnovBran, SinaiaRasnovBran, FagarasPoiana MaruluiBran.

Culoarul Rucar Bran

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Alexandra
  2012-09-14
  08:53:30

  Ce descriere frumoasa!!Felicitari autorului!!!

   
 2. voicu Valentin
  2010-06-16
  17:27:34

  ati uitat sa spune ti de Parcul National ce se afla la intrarea in comuna Danbovicioara care este de o frumusete rar intalnita

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>