Tara Vrancei

 

Tara Vrancei

Bine cunoscuta zona din Tara Vrancei este renumita prin elementele de cultura si civilizatie populara pe care vizitatorul le poate observa aici. S-au pastrat intacte numeroase traditii ce tin de autentic si pitoresc, descoperindu-se dovezi ale traiului inca din vremurile primitive, prin documente istorico-etnografice si marturii lingvistice.

Tara Vrancei

Tara Vrancei se intinde pe o suprafata mai mica fata de intinderea judetului. Deci, vizitarea judetului Vrancea aduce cu sine vizitarea si altor zone. Inafara de celebra Tara a Vrancei, precum zona viticola Odobesti, Jaristea, Urechesti si Golesti.
Se intalnesc in aceste zone diverse elemente etnografice, care atesta civilizatia si cultura romana care s-a format aici de-a lungul vremurilor.

Tara Vrancei

In Tara Vrancei au fost conservate elemente tipice vechilor asezari, precum elemente din arhitectura traditionala si dovezi de creatie ale satenilor in special in domeniul textil, mai ales in satele din lunca Siretului in aval de FocsaniVulturu sau Suraia.

Tara Vrancei

Cei care viziteaza Tara Vrancei au ocazia sa observe satele in care pana nu de mult timp se faceau curaturi, adica diverse tehnici stravechi din domeniul agricol, fiind privite ca o dovada de continuitate a poporului roman in acest domeniu. Un lucru diferit care poate fi observat in Tara Vrancei este delimitarea existenta intre vatra si hotarul satului, precum in satele Tulnici si Barsesti. In alte zone, precum Nereju sau Naruja, satele au o asezare rasfirata, asezare foarte intalnita in zona carpatica. Insa, intersectia cu spiritul romanesc autentic se face in satele montane, la care se poate ajunge trecand prin satele mentionate mai sus. Aici sus, atmosfera pitoreasca sa intalneste cu activitatile practicate la tarla si stana. In zonele Putnei superioare si a Vaii Lepsii era intalnit cel mai mare numar de tarle.

Tara Vrancei

Tinutul s-a facut remarcat prin traditiile pastorale si organizarea traditionala pastrate intacte. Locuintele realizate din barne , ce au o structura si organizare de tip traditional mai pot fi gasite si astazi si numeroase sate din Vrancea. In interior se afla textile de interior caracteristice, dar si piese de mobilier de tip traditional taranesc. Arhitectura este deosebita, prin frumusetea arhitecturii vrancene, foarte bine conturata in special in satele Nereju, Tulnici si Coza.

Tara Vrancei

Un alt element caracteristic zonei este portul popular, care prezinta asemanari cu piesele vestimentare de pe monumentul de la Adamclisi; celebra camasa incretita in zona gatului, denumita in popor camasa dacica, itarii lungi, stramti pe picior si gluga din lana, care are mai multe intrebuintari, cum ar fi apararea de intemperii si transportarea hranei.
Mestesugurile care ii caracterizeaza pe vranceni sunt prelucrarea artistica a lemnului, broderiile in piele, cusaturile, dar si prelucrarea de masti. Cele mai cunoscute prin caracterul lor spectaculos sunt tiparele de cas formate din lemn, alaturi de vasele de lemn pirogravate, fluierele si batele ciobanesti.

Tara Vrancei

Datorita originalitatii si a bogatiei in cultura a mestesugurilor au fost organizate expozitii ale creatorilor de arta populara recomandate cu caldura spre vizitare in trecerea spre Focsani.
Perioada anului in care se fac cel mai bine remarcate traditiile este in jurul Anului Nou, cand sunt foarte bine accentuate obiceiurile si traditiile. In jurul Tarii Vrancei sunt numeroase ansambluri folclorice care promoveaza anual datinile si valorile autentice, mai ales in luna octombrie, cand are loc “Festivalul folclorului vrancean“.

Tara Vrancei

Intreaga Tara a Vrancei este un loc autentic si pitoresc, ce merita vizitat, desi are o intindere mare, pe numeroase sate, fiecare avand un caracter bogat si original.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. olaru
    2013-01-13
    01:25:43

    Tara Vrancei este punctul meu sensibil,locul copilariei mele si al amintirilor ! aici la poarta de sud a Moldovei pe intinsele Podgorii vinul e si mai gustos,cand il bei cu-n om frumos !!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>