Valea Doftanei

 

Valea Doftanei

Valea Doftanei este o zona turistica situata in partea nord-vestica a judetului Prahova, intre Valea Prahovei si Valea Teleajenului, in zona Carpatilor de Curbura, fiind traversata de raul care ii da numele. Aceasta locatie este preferata de foarte multi turisti pentru relaxare, fiind o zona ferita de agitatia si atmosfera poluata din orase.

Valea Doftanei

Relieful este dispus aici ascendent, crescand in altitudine de la sud spre nord, unde Valea Doftanei are ca limita geografica regiunea judetului Brasov. Desi are o suprafata destul de intinsa, de aproximativ 28.500 hectare, localitatea este populata doar in partea sudica si cea centrala, ca urmare a dispunerii reliefului in trepte ascendente. In nord sunt localizati Muntii Baiului si Muntii Grohotis, care la granita cu Valea Doftanei dau nastere unor peisaje de poveste. Tot aici se inalta masive montane ca Orjogoaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare sau Unghia Mica.

Valea Doftanei

Izvorand din Muntii Garbovei, Raul Doftana traverseaza valea de la nord la sud pe o distanta de aproximativ 30 km, formand in partea sudica lacul de acumulare Paltinu, intins pe o distanta de 3 km. Barajul a fost construit incepand cu anul 1966, fiind pus in functiune din anul 1971 si consolidat intre timp. Lacul format in urma construirii barajului este folosit in prezent ca si sursa de apa potabila pentru orasele Ploiesti si Campina si pentru irigarea suprafetelor agricole din zonele apropiate. Pe langa beneficiile practice, acest loc ofera de asemenea si o priveliste incantatoare, fiind asezat intr-o zona montana pitoreasca.

Valea Doftanei

In apropiere de Lacul Paltinul, Raul Doftana a dat nastere unor superbe chei de o lungime de aproximativ 300 metri: Cheile Doftanei. Acestea reprezinta un adevarat fenomen carstic, avand forma unui adevarat tunel, cu pereti aproape verticali si dand nastere unor peisaje spectaculoase.

Valea Doftanei

Un alt obiectiv turistic din zona este reprezentat de rezervatia de brad natural Glodeasa, ce dateaza de mai mult de 200 de ani, adapostind numeroase specii de plante si animale salbatice. Se gasesc aici paduri intinse de fagi si brazi, cu inaltimi cuprinse intre 40-45 metri. Aceasta rezervatie constituie o raritate chiar pe plan european, fiind una dintre putinele paduri ce nu au fost deteriorate de exploatarile forestiere.

Valea Doftanei

Depresiunea Tesila – Traisteni reprezinta o alta atractie de pe Valea Doftanei ce ademeneste turistii prin peisajele linistite si prin atmosfera reconfortanta de aici. Gospodariile traditionale taranesti din satele situate in aceasta zona si locuitorii lor contribuie la atragerea turistilor, proveniti in proportii foarte mari din regiunile urbane. Acestia gasesc pe aceste meleaguri oameni primitori, ce pastreaza cu sfintenie obiceiurile si traditiile transmise de la stramosi, din generatie in generatie.

Valea Doftanei

Zona Valea Doftanei prezinta un mare interes etnografic si popular – artistic, Muzeul de Etnografie si Folclor din cadrul Caminului Cultural Traisteni infatisand cele mai specifice aspecte ale locuintelor taranesti traditionale: vase din lut, ornamente gravate in lemn, broderii sau piese componente ale costumelor populare. Si Muzeul de Arte Plastice din Tesila prezinta un interes la fel de mare prin cele peste 300 de opere de arta, rezultate ale numeroaselor editii ale Taberei Internationale de Creatie Plastica Valea Neagra, recunoscuta atat pe plan national, cat si international.

Valea Doftanei

Pot fi vizitate in Valea Doftanei si ruinele Bisericii Vechi din Traisteni, precum si Biserica Sfintii Voievozi, construita intre anii 1926-1942, cu hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si renumita pentru arhitectura deosebita dupa care a fost ridicata. In pronaosul bisericii se afla si un tablou pictat al unuia dintre marii suverani ai Romaniei, Regele Mihai I. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tesila este un alt lacas de cult ridicat in aceasta superba vale intre anii 1871 – 1875.

Valea Doftanei

Toate aceste obiective turistice si peisajele minunate de pe Valea Doftanei fac ca aceasta zona sa se regaseasca pe lista celor mai cautate destinatii de vacanta, concurand cot la cot cu celelalte locatii turistice din intreaga tara.

Valea Doftanei

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. popescu florin
    2013-11-18
    18:24:04

    Da am fost cu multi ani in urma ,nu era pe atunci curent electric dar erau ursi liberi ,mistreti,nu erau agesivi, pastravi in piriu si tot felul de ciuperci.Singurul loc unde se putea dormi era la casa padurarului si regula era sa nu lasam gunoi fiind rezervatie, nici resturi alimentare.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>