Manastirea Tiron

lacas de cult manastiri

 

Manastirea Tiron

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron este situata aproape de centrul istoric al Chisinaului, fiind cunoscuta de locuitori sub denumirea de Manastirea Ciuflea.

Album foto Manastirea Tiron

Harta zonala Manastirea Tiron

Descriere Manastirea Tiron

Manastirea este recunoscuta pentru faptul ca in perioada sovietica, in secolul al XX-lea, era singura biserica ortodoxa din Chisinau unde se oficiau slujbe. Constructia acesteia a inceput in anul 1854 de fratii Ciufli, Teodor si Anastasie, si a durat patru ani, insa Teodor nu a reusit sa o vada terminata deoarece s-a stins chiar in anul 1854.

De-a lungul anilor, biserica a suferit mai multe modificari. Ridicata initial pentru un numar mic de locuitori, manastirea avea sa fie reconstruita dupa stilul ruso-bizantin in anul 1972 la initiativa epitropilor Gordei Cotlearenco si Alexandru Gurschi. Acestia au fost ajutati si de pictorul A.I. Burbela ce a refacut picturile murale in stil Vasnetov.

Zece ani mai devreme, biserica Sfantul M. Mc. Teodor Tiron a fost ridicata la rang de Catedrala Episcopala, fiind numit in postul de paroh protopopul Valentin Dumbrava, insa manastire a devenit abia in anul 2002. In anul 1974, a fost reconstruit si altarul lateral de sud la initiativa Inalt Prea Sfintitului Ionatan Arhiepiscopul Chisinaului si Moldovei, in cinstea Acoperamantului Maicii Domnului.

In prezent, in interiorul bisericii se gasesc diverse icoane vechi suflate cu aur si argint, a caror valoare spirituala este enorma. Sunt des admirate mai ales icoanele Maicii Domnului de Hirbovat si Cazan. In plus, enoriasii se inchina la Sfintele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, dar si la Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Teodor Tiron. In anul 2004, a fost adus la aceasta manastire un chivot din aur, care pastreaza 30 de particele din Moastele Sfintilor Parinti de la Lavra Pecersca din Kiev.

Catedrala Manastirii este considerata un templu din piatra alba, acoperit de noua cupole de diferite dimensiuni in forma de bulb de ceapa, stil reprezentativ rusesc. Formele spatiale sunt inspirate din arhitectura moscovita – arcuri in acolada si cornise baroce rusesti deasupra usilor si ferestrelor.

In curtea manastirii, de curand a fost finalizat si blocul social-administrativ alcatuit din: biserica de iarna cu hramul Sfintilor Mihail si Gravriil, chiliile pentru calugarite, Muzeul de Arta Bisericeasca, bucataria si alte constructii ce sunt indispensabile pentru intreaga oabste monahala de la Manastirea Sf. M. Mc. Teodor Tiron.

Slujbele au loc in fiecare zi, dimineata si seara, dupa traditia manastireasca.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>