Ansamblul Curtea Domneasca

ansamblu biserica lacas de cult obiective turistice judetul neamt

 

Ansamblul Curtea Domneasca

Ansamblul Curtea Domneasca reprezinta una dintre cele mai vechi si mai importante obiective turistice ale Moldovei, fiind situat, pe strada Piata Libertatii nr. 2, mai exact pe platoul din centrul orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova.

Album foto Ansamblul Curtea Domneasca

Harta zonala Ansamblul Curtea Domneasca

Descriere Ansamblul Curtea Domneasca

Curtea Domneasca a fost ridicata de catre voievodul Stefan cel Mare intre anii 1468 si 1475, din care s-au mai pastrat doar o parte din pivnitele caselor domnesti, portiuni din zidul de incinta, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul si Turnul Clopotnita.

Prima atestare documentara a Curtii Domnesti apare intr-un document din anul 1491, unde Stefan cel Mare face o donatie Manastirii Tazlau care includea trei localitati Zanestii, Stolnicii si Faurii, dar conform cercetarilor arheologice desfasurate pana in prezent evidentiaza urmele unei locuinte vechi din perioada medievala, mai exact din vremea domnului Petru I Musat ce a domnit intre anii 1375 si 1391.

Odata cu trecerea spre epoca moderna, pe la mijlocul secolului al XVII-lea, Curtea Domneasca a intrat intr-un proces de degradare si instrainare, fiind cumparata la inceputul secolului al XIX-lea de la obstea targului de catre Crupenschi Poloboc, unde acesta si-a construit o impozanta cladire, afectand ramasitele vechii curti. De asemenea, construirea cladirii Colegiului Petru Rares si a strazii Stefan cel Mare au distrus ceea ce mai ramasese din fostele case domnesti.

Ansamblul Curtea Domneasca include urmatoarele monumente aflate pe Lista Monumentelor Istorice ale Judetului Neamt :

Biserica cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul este o capodopera a arhitecturii ecleziastice moldovenesti de la sfarsitul secolului al XV-lea, fiind construita intre anii 1497 si 1498 in stilul arhitectural moldovenesc cu influente ale arhitecturii gotice. Forma actuala a bisericii dateaza din perioada interbelica cand intre anii 1937 si 1938 au fost efectuate ample lucrari de consolidare si restaurare a lacasului de cult construit in perioada domnitorului Stefan cel Mare. Pe fatadele bisericii se pastreaza intacta o deosebita decoratie de ceramica smaltuita ce ofera unicitatea acesteia. In prezent, biserica pastreaza o impresionanta colectie de patrimoniu cultural, importante valori bisericesti, precum candelabrele din cristal de Boemia, icoana Domnului binecuvantand Sfantul Potir, a Sfintei Treimi, a Sfantului Ioan Botezatorul si o cruce in filigran de argint din secolul al XIX-lea.

Turnul Clopotnita a fost construit in anul 1499, conform pisaniei asezate pe latura de est a constructiei. Turnul are o inaltime de 19 metri si a fost ridicat din piatra bruta intarita cu patru contraforturi ce-i ofera o structura zvelta, conform scopului cu care acesta a fost construit drept fortareata de paza. Aici a locuit timp de aproximativ 26 de ani mosul Gheorghe Lazar, fiind un exemplu in viata duhovniceasca a Bisericii din ultima suta de ani.

Muzeul Curtii Domnesti a fost infiintat in anul 1986 si amenanjat in pivnitele caselor domnesti unde sunt prezentate material tridimensionale arheologice, ceramica si documente descoperite in zona Curtii Domnesti sau in alte zona aflate in apropierea localitatii Piatra Neamt.

Zidul de incinta al Curtii Domnesti a fost ridicat spre sfarsitul secolului al XVII-lea, conform cercetarilor arheologice efectuate in mai multe etape si unde au fost descoperite un beci cu zidarie de piatra si bolti de caramida mai vechi de cel existent din perioada voievodului Stefan cel Mare si 320 de morminte din vechiul cimitir al Bisericii Sfantului Ioan Botezatorul.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni, Partia Cozla si Telegondola.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>