Atelierul de ceramica Colibaba – Radauti

ceramica colibaba obiective turistice diverse radauti

 

Atelierul de ceramica Colibaba

La Radauti poate fi vizitat un extrem de interesant Muzeu Etnografic. Pe langa exponatele care spun frumoasa poveste a traditiilor si obiceiurilor de pe plaiurile Bucovinei, aici poate fi vizitat si atelierul artistului olar Florin Colibaba.

Album foto Atelierul de ceramica Colibaba – Radauti

Harta zonala Atelierul de ceramica Colibaba – Radauti

Descriere Atelierul de ceramica Colibaba – Radauti

Florin Colibaba, descendentul familiei ce poarta traditia de cinci generatii in arta modelarii lutului. Florin Colibaba este ultimul depozitar al tainelor artei in ceramica din Radauti. Toate obiectele, precum farfurii, cani, sfesnice, ulcioarele si tavi ce au fost realizate acesta sunt decorate in mod unic, fiind pictate in culori deosebite, ce nu pot fi gasite in centrele de olarit de pe teritoriul tarii.

Intre anii 1900 si 1975, la Radauti a trait mesterul olar Constantin Colibaba, care a dat un nou impuls mestesugului ceramicii traditionale si a reinviat ceramica sgrafitata de Kuty. Ceramica smaltuita este cunoscuta aici inca din secolul al XV-lea. Spirala, cercul, lacrima, punctul, steaua sunt motivele preluate din arta populara de catre Constantin Colibaba si revitalizate cu originalitate in piese inedite.

Mestesugul a fost preluat de catre cei doi nepoti ai sai, Florin si Marcel Colibaba, care lucreaza in ateliere separate, urmandu-si fiecare propria traiectorie a destinului. Daca Florin marturisea nu demult ca este un neobosit creator, in sensul ca se trezeste si noaptea din somn creand motive noi, Marcel are o viziune ceva mai statica, pastrand matrita bunicului. Daca Florin calatoreste mult si obtine premii dupa premii, Marcel ramane o prezenta ceva mai discreta, fiind vazut in public – chiar si la Radauti – doar la Targul Olarilor. Una peste alta, si Florin Colibaba este scump la vedere, insa intre doua calatorii in strainatate il putem gasi la atelierul sau din incinta Muzeului Etnografic.

Atelierul lui Florin Colibaba nu seamana cu un atelier de olarit. Este un atelier modern, cu un cuptor electric, care iti arata la cate grade s-a incins si se poate programa.

In atelier stau aranjate tot felul de obiecte: farfurii, cani, plosti, sfesnice, placi, urcioare, tavi, supiere. Dar toate au un element comun. Sunt decorate dupa specificul ceramicii de Kuty, ilustrand viata taranilor, credinta si preocuparile lor. Toate aceste vase sunt realizate din argila, pe care artistul o modeleaza doar folosindu-si mainile. Inainte vreme, pentru a aduce lutul la textura necesara, olarii o “calcau” cu picioarele. Mai apoi, s-a inventat malaxorul, care este folosit si astazi. Coloritul vaselor este atat de simplu, dar totodata te duce cu gandul la caldura, la renastere: verde, galben, maron, alb si crem.

Doar cei din familia Calibaba au putut reinvia traditia ceramicii de Radauti, dupa aproape doua secole de la disparitie.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marius
    2016-10-09
    10:34:55

    nu am reusit sa ajung la acest atelier , domnul florin colibaba oare mai este in tara , mai lucreaza ceramica de kuty ,

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>