Ateneul Roman – Bucuresti

bucuresti obiectiv turistic judetul Ilfov

 

Ateneul Roman

Ateneul Roman, celebra sala din Bucuresti se gaseste pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu. De asemenea, aici se afla si sediul Filarmonicii ”George Enescu”. Locul in care a fost construit Ateneul Roman a apartinut familiei Vacarestilor. In anul 1886 s-au inceput lucrarile pentru ridicarea edificiului ce poate fi admirat si astazi. O parte din costurile constructiei s-au adunat printr-o subscriptie publica.

Album foto Ateneul Roman

Harta zonala Ateneul Roman – Bucuresti

Descriere Ateneul Roman

Planurile Ateneului Roman s-au conceput de arhitectul francez Albert Galleron in scopul folosirii fundatiei deja turnata a manejului inceput de Societatea Equestra Romana. Constructia a fost precedata de un peristil, care era sustinut de sase coloane ionice. Sub acesta se gaseau cinci medalioane in mozaic care ii ilustrau pe cei cinci mari domnitori din tara, Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Constructia este finisata intr-o cupola frumos decorata. La interior se gaseste sala de concerte cu cele 600 de locuri de la parter si 52 de loji aflate deasupra tamburului cupolei. Pe locul scenei se observa o fresca cu latimea de 3 metri si lungimea de 70 de metri, realizata de pictorul Costin Petrescu.

Fresca este formata din 25 de scene reprezentative pentru istoria romanilor, si anume Imparatul Traian intra in Dacia, Legionarii romani colonizeaza Dacia, Formarea poporului daco-roman, Straja romana, Invazia barbarilor, Inceputurile poporului roman, Statornicirea, Descalecarea, Statul militar, Statul administrativ — impartirea dregatoriilor, Cruciada romaneasca, Stefan cel Mare, Epoca de pace si credinta, Mihai Viteazul, Inceputurile culturii romanesti, Horia, Closca si Crisan, 1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu, Anul 1848 in Transilvania, Anul 1848 in Principate, Al.I. Cuza, Anul 1859 — Unirea Principatelor, Carol I — Razboiul de Independenta, Razboiul intregirii nationale 1916-1918, Ferdinand I Intregitorul, Epoca de consolidare. In trecut, incinta cladirii se gasea si Pinacoteca Statului. Tablourile gazduite aici au fost preluate de Muzeul National de Arta al Romaniei.

Istoria Ateneului Roman este leagata de activitatea Societatii Culturale Ateneul Roman, ce a luat viata in anul 1865 la intiativa personalitatilor vietii culturale si stiintifice romanesti, cum ar fi C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti si Al. Odobescu. La inceputul activitatii, Societatea isi dorea sa formeze un edificiu ce urma sa fie considerat un templu al artelor, stiintei si culturii traditionale.

Potrivit conceptiei a fost initiata lista de subscriptie nationala in scopul strangerii de fonduri, urmand ca in 1886 arhitectul francez Albert Galeron sa elaboreze proiectul ce ii includea pe marii arhitecti din acea epoca, Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu si Ion Gr. Cantacuzino. In anul 1888 s-a dat in folosinta doar partial, iar lucrarile au continuat pana in anul 1897, cand au dus lipsa de fonduri. Societatea Ateneul Roman a reusit sa iti diversifice activitatea, aici tinandu-se conferinte, concerte simfonice ale Societatii Filarmonice Romane, dar si diverse expozitii de pictura.

Totodata, Ochestra Filarmonicii urma sa concerteze permanent incepand cu anul 1888. Chiar si in prezent orchestra poate fi auzita in salile Ateneului Roman. Fiind realizata in stil neoclasic, ornata cu elemente specifice arhitecturii franceze de sfarsit de secol, constructia se remarca in ansamblul ei ca fiind reprezentanta pentru stilul eclectic. Sala de concert are un diametru de 28 de metri, cu inaltimea de 16 metri, avand o capacitate totala de aproximativ 794 locuri. Inaltimea cladirii atinge 41 metri. La dorinta lui Alexandru Odobescu, bolta salii s-a ornat cu cateva elemente zoo, fito si antropomorfe, fiind realizate in relief policromat aurit, in scopul amintirii cerurilor din basmele romanesti.

Au fost stranse fonduri pentru construirea orgii de concert la insistenta lui George Enescu. Partea de centru a parterului este sprijinita pe 12 coloane realizate in stucatura; din rotonda se ajunge in sala prin 4 scari monumentale din marmura de Carrara si tot din rotonda porneste si scara de onoare. De remarcat este ansamblul de pictura in lungime de 75m si inaltime de 3m pictat intre 1933 si 1938 in tehnica “Al Fresco” de catre prof. Costin Petrescu, ansamblu ce reprezinta “carte deschisa a istoriei nationale pentru cei ce o privesc”.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>