Avenul Bortig – Muntii Bihorului

atractii naturale aven avene muntii bihorului

 

Avenul Bortig

Avenul Bortig se gaseste in Muntii Bihorului, aproape de localitatea Pietroasa, fiind situat pe creasta de cumpana aflata intre Valea Galbena si Bazinul PadisCetatile Ponorului. Avenul Bortig este un fenomen spectaculos, ce are intrarea cu diametrul de 35 metri. La baza putului de intrare se ajunge pe un bloc de gheata de mari dimensiuni, scos in evidenta de diferenta de nivel de 16 metri.

Album foto Avenul Bortig

Harta zonala Avenul Bortig – Muntii Bihorului

Descriere Avenul Bortig

Avenul Bortig are o lungime totala de 150m si adancime de 54m pe care o obtine datorita unei galerii scurte ce da acces la o sala de mari dimensiuni. Avenul este situat deasupra traseului subteran al Cetatilor Ponorului, accesul fiind insa impiedicat de blocul de gheata. Blocul de gheata pe care-l adaposteste avenul are un volum de 30.000 m3. Se afla pe locul doi din tara, imediat dupa Ghetarul Scarisoara, care se afla tot in Parcul Natural Apuseni.

Scara de lemn de aici a fost construita de Czárán Gyula a construit. Scara are mai mult de 150 de trepte, in blocul de gheata fiind scobite coridoare intre salile cu formatiuni de gheata. Lungimea galeriilor au ajuns atunci la 300m, dar trebuiau resculptate in fiecare an, fiindca in timpul iernii tunelurile de gheata au inghetat. In afara de ghetar avenul are si o sala mare, in care se poate ajunge printr-o galerie scurta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>