Avenul din Poiana Gropii – Banat

atractii naturale aven avene avenul din poiana gropii parcul national semenic poiana gropii

 

Avenul din Poiana Gropii

Avenul din Poiana Gropii, este situat in poiana ce ii poarta numele si de afla in vestul Dealului Pinului. Acesta este cel mai adanc aven ce poate fi gasit in din regiunea Banatului, laudandu-se cu galeriile si puturile ce se intind pe suprafete impresionante.

Harta zonala Avenul din Poiana Gropii – Banat

Descriere Avenul din Poiana Gropii – Banat

Avenul din Poiana Gropii se alfa la aproximativ 6 km departare de localitatea Cuptoare, foarte aproape de traseul turistic ce este marcat cu punct albastru, care incepe din spatele cantonului silvic Poiana Bichii.

Avenul constituie punctul terminus al unei vai oarbe sapata in gresii si are Are o denivelare de – 236 m si o lungime de 1029 m, fiind cel mai adanc aven din Banat si al doilea din tara.

Dupa ce se coboara pe verticala aproximativ 19 metri, avenul se intinde mai departe pe doua sisteme de galerii care mai intai se dezvolta pe verticala, iar apoi se inclina puternic, si prezinta numeroase platforme de regrupare.

Explorarea lui necesita materiale speciale (scari, corzi, pitoaine etc.) si stapanirea tehnicii alpinismului subteran. Accesul se face din localitatea Resita sau Valiug (jud. Caras Severin).


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>