Avenul V5 – Muntii Apuseni

atractii naturale aven avene muntii apuseni pesteri platoul padis

 

Avenul V5

Pestera V5, renumita si ca Avenul V5 sau Avenul din Fata Muncelului are cea mai mare adancime din Romania si urmeaza sa fie si cea mai lunga pestera de pe teritoriul tarii. Pestera V5 este situata pe platoul carstic Padis in depresiunea Varasoaia, de unde si initiala numelui. Se poate ajunge de la Padis pe marcajul ce duce la Pestera Cetatea Radesei.

Album foto Avenul V5

Harta zonala Avenul V5

Descriere Avenul V5

Pestera V5 a fost descoperita in anul 1986 de speologul Paul Damm, a fost studiata de-a lungul timpului de numerosi oameni de stiinta.

Intre anii 1988 si 1989 au fost fortate doua stramtori, cea de-a doua avand nevoie de un timp de 40 de ore pentru a fi depasita. Astfel au fost descoperite Complexul Salilor Mari, alaturi de Galeria Meandrului si de Reteaua Paralela. In august 1988 s-a facut pentru prima data cartarea si s-au masurat aproximativ 300 metri in lungime si o denivelare de -104 metri.

Anul urmator s-a facut topografia sectorului care era cunoscut in acel moment. In acelasi timp au inceput derocarile spre finalul Salii cu Aragonite aflat la adancimea de -77 metri. Aceasta lucrare a fost dusa la final in luna august a lui 1991. In 1992 s-a atins sifonul de la cota -273 metri pana in punctul in care lungimea era de 1.446 metri.

In anul 2008 s-a facut jonctiunea intre V5 si pestera aflata la foarte mica distanta, Frigiderul lui Gigi, si astfel s-a format arie imensa din punct de vedere al galeriilor care se intind pe peste 50 km, practic, sub tot Platoul Padis.

Potentialul Pesterii V5 a crescut mult datorita pozitionarii sub Platoul Padis. Se observa aici bazinul inchis, fara apa de suprafata. Aceasta este drenata in totalitate sub pamant, ajungand in Valea Galbenei, spre Valea Boghii. S-au depistat 8 bazine care sunt conectate doar prin subteran, aceasta zona prezentand numeroase formatiuni carstice, manifestate prin pesteri precum: Cetatile Ponorului, Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Pestera Cetatea Radesei, Pestera Caput.

Pe langa pesterile de aici, se remarca si cateva seturi de chei: Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Groapa Ruginoasa, doline, uvale, izbucuri si ponoare etc. Pana la momentul actual au fost cartografiati 18 km, insa aceasta este considerata cea mai mare pestera de pe teritoriul tarii, cu lungimea mai mare de 50 de km.

Pestera cuprinde toate formele de endocarst, de la galeriile verticale spalate, pline cu septe, marmite lingurite, la cele orizontale, largi, populate cu toate speleotemele. Sunt prezente scurgerile parietale stalactite, stalacmite, coloane, gururi etc. Sunt descoperite si unicate, clusterite cu cristale aciculare de aragonit de 25 cm lungime. Exista aici galerii uscate si galerii active, sali de mari dimensiuni sau galerii stramte, greu de parcurs. In V5 se afla cea mai voluminoasa sala de pestera din Romania, sala Paul Matos lunga de 415m si 1,2 milioane metri cubi.

Inca nu a fost prezentata o harta sau o descriere a acesteia, fiind in progres. Pestera V5 poate sa creasca foarte mult importanta Platoulul Padis din punct de vedere al turismul speologic de platou. Platoul Padis este presarat cu numeroase pesteri, insa acestea nu sunt amenajate corespunzator. V5 este de asemnea cea mai adanca pestera din tara, cu un relief si formatiuni interioare deosebite, atragand astfel vizitatorii, dar si speologii. Fauna prezenta este dezvoltata, insa slab studiata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>