Baile Romane – Germisara

bai termale castrul roman germisara obiective turistice diverse obiective turistice judetul hunedoara

 

Baile Romane - Germisara

Baile Termale Romane din Statiunea Geoagiu Bai erau cunoscute in antichitate sub denumirea de Thermae Germisara sau Germisara cum thermis, pastrandu-se si in prezent, in ciuda miilor de ani care au trecut de atunci, intr-o forma foarte apropiata de cea initiala. Aceste bai au fost unele dintre cele mai cautate de-a lungul istoriei antice, fapt consemnat de numeroase izvoare istorice.

Album foto Baile Romane – Germisara

Harta zonala Baile Romane – Germisara

Descriere Baile Romane – Germisara

Aceste vechi bai termale se gasesc si in prezent in Localitatea Geoagiu Bai, din judetul Hunedoara, locatie cunoscuta sub denumirea antica de Gemisara. Baile au forma unui bazin circular, ce se desfasoara pe un diametru de aproximativ 90 metri. De-a lungul vremii, au fost descoperite aici mai multe ramasite din vechile statui ale romanilor, un templu antic si alte altare dedicate zeitatilor specifice si multe alte obiecte de cult pretioase, ceea ce atesta existenta acestei asezari inca din cele mai vechi timpuri. Pe o perioada de sute de ani, dupa retragerea romanilor din Dacia, pana in epoca medievala, nu s-au descoperit alte detalii referitoare la aceste bai. Abia la inceputul secolului al XVI-lea au fost facute primele mentiuni ale Bailor Geoagiu, perioada in care acestea au fost refacute.

Baile termale romane de la Geoagiu sunt, din punct de vedere al modului in care au fost amenajate, inedite si unice in intreaga lume. Mesterii romani care s-au ocupat de amenajarea bazinului au construit o adevarata retea de canale, prin care apele provenite din izvoare erau dirijate catre bazin. Acestea sunt un adevarat simbol al evolutiei de-a lungul timpului a stiintei medicinei si a felului in care legile acesteia erau folosite pentru a vindeca diversele boli. Izvoarele de apa termala din apropierea Castrului Roman Germisara aveau proprietati curative, insasi numele dat de daci acestei locatii fiind unul sugestiv: germi-cald, sara – sare. De asemenea, este foarte important si patrimoniul arheologic descoperit aici, pe locul instalatiilor balneare existente in prezent.

In prezent, baile romane reprezinta o atractie turistica importanta a Statiunii Baile Geoagiu, loc in care cei sositi aici se pot bucura de peisaje naturale pitoresti, dar si de alte obictive turistice, precum Cascada Geoagiu Bai, Biserica Ortodoxa din Geoagiu, ridicata inca din secolul al XV-lea, Rotonda de la Geoagiu, o capela romanica ridicata din piatra sau ruinele vechiului Castru Roman Germisara, amplasat in apropierea statiunii, la granita cu Satul Cigmau.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>