Balta dracului – Covasna

covasna obiective turistice diverse

 

Balta dracului

Balta Dracului, monument al naturii cu valoare semnificativa, este situata in centrul orasului Covasna, fiind de fapt o groapa pe fundul careia se produc constant eruptii ale bulelor de namol.

Album foto Balta dracului – Covasna

Harta zonala Balta dracului – Covasna


Descriere Balta dracului – Covasna

Aceste bule in eruptie reprezinta de fapt degajari puternice de bioxid de carbon. Emanatiile carbogazoase de aici se leaga strict de procesele vulcanice care s-au petrecut in regiunea dintre Harghita si Calima, undeva spre sfarsitul paleocenului. Gazele emanate sunt formate din bioxid de carbon cu puritatea maxima de 98%.

Aceste gaze care se acumuleaza in spatiile amenajate, ce poarta denumirea de mofete, reprezinta un factor natural unic si foarte special in tratarea multiplelor afectiuni ale aparatului cardiovascular.

Deschisa pentru public inca din 1881, Balta Dracului a folosita initial in scopuri terapeutice, orasul fiind considerat astfel o statiune balneoclimatica. Potrivit traditiei, in anii 1700 acest fenomen al naturii se desfasura in partea nordica, insa, in mod enigmatic, acest proces s-a mutat inspre centru, in vechiul loc ramanand ceea ce este cunoscut astazi sub numele de “Mica Balta a Dracului”.

In secolul al XIX-lea au avut loc numeroase eruptii, in anul 1837, 1857, 1864 si 1885. Cea mai mare eruptie a avut loc in 1837. Astazi, vulcanul Balta Dracului nu prezinta niciun pericol. Ultima eruptie de amploare s-a produs in 1984.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>