Bastionul Soldish – Sibiu

bastion obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Bastionul Soldish

Bastionul Soldish sau Bastionul Mercenarilor din Sibiu, face parte din fortificatiile inglobate ulterior centurilor de aparare ale orasului. Este situat pe strada Bastionului, colt cu Soseaua Alba Iulia.

Album foto Bastionul Soldish

Harta zonala Bastionul Soldish – Sibiu

Descriere Bastionul Soldish

La mijlocul secolului al XVI-lea, cand amenintarea trupelor otomane asupra tarii crestea, fortificatiile au fost intarite cu rondele. Planurile au fost executate de arhitecti italieni, singurele marturii, ramanand Bastioanele Haller si Soldish din Sibiu si Cetatea bastioanara din Oradea, construita intre anii 1569 – 1618.

Bastionul Soldish, construit intre anii 1622 – 1627, a tinut piept atacurilor otomane din secolul al XVII-lea, iar dupa asediul lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, din anul 1660, au ramas marturie pana in zilele noastre 5 ghiulele. In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, bastionul, aflat pe latura vestica, impreuna cu latura sudica a fortificatiilor, au fost dublate de o centura de ziduri.

Bastionul a fost construit din caramida, avand grosimea zidurilor de 2 metri si umplut cu pamant, pentru a rezista mai bine in fata tirurilor de artilerie. Constructie de tip pinten, inaltimea maxima fiind de 10 metri, in partea superioara prezinta un brau, care impiedica sprijinirea scarilor de asalt. S-au pastrat 6 gauri de tragere pentru pusti si archebuze, cazemate cu deschizaturi pentru tunuri si platforma pentagonala unde se tineau piesele de artilerie.

In cartea sa dedicata istoriei Sibiului, Iuliana Fabritius Dancu, afima ca “sub platforma se aflau cazemate, depozite de munitii si armament. Cazematele de sub platou aveau doua intrari, un gang subteran, urmand conturul bastionului in interior”. Insa arheologii sibieni sustin ca exista doar un tunel de lungime mica, ce asigura legatura cu exteriorul, iar cele doua porti faciliteaza accesul spre nivel sau subteran.

In secolul al XVIII-lea, in incinta bastionului, au fost amenajate o gradina cu fantana si oranjerie, o ruina artificiala si o colina cu bucati de stanca, de catre comitele Michael von Brukenthal. In timpul festivitatilor militare, erau aduse tunuri, cu care se trageau salve de artilerie, de pe platforma bastionului. In prezent se mai pastreaza amenajarile de teren si doua niveluri de aparare, iar pe latura exterioara, spre Soseaua Alba Iulia, se afla stema orasului, in relief, pe o placa de gresie alba.

Odata cu demolarea Turnului Aurarilor (1881), bastionul a inceput sa se degradeze. Doi ani mai tarziu, in apropiere s-a inaugurat Orfelinatul Evanghelic si Biserica St. Johannes (1883), iar in anul 1903 au fost daramate Zidurile Orasului, din jurul Parcului Astra, actiune care a dus la distrugerea partilor verzi si a intariturilor medievale.

Bastionul Haller, Bastionul Cizmarilor, Bastionul din fata Portii Turnului, Bastionul din fata Portii Cisnadiei si Bastionul Soldish, au fost construite in a doua jumatate a secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea. Dintre acestea, doar Bastionul Haller si Bastionul Soldish au supravietuit veacurilor, acesta din urma fiind construit ultimul si avand cea mai mica suprafata.

Alaturi de alte fortificatii din oras, Bastionul Soldish se afla pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Daca va aflati in zona, nu ezitati sa vizitati si celelalte obiective turistice ale orasului: Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Podul minciunilor, Casa artelor, Muzeul de istorie, Parcul Sub Arini, Muzeul Astra.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>