Bazarul Turcesc – Lipova

bazar harta obiective turistice judetul arad

 

Bazarul Turcesc

Bazarul Turcesc este una dintre cele mai vechi cladiri, ce dateaza din a doua etapa a stapanirii otomane, fiind situat la capatul strazii Nicolae Balcescu din orasul Lipova, judetul Arad, Banat, aflat la poalele Muntilor Zarandului, in zona de legatura  cu Dealurile Lipovei, la aproximativ  13 km de localitatea Zabrani si 33 km de orasul Arad.

Album foto Bazarul Turcesc

Harta zonala Bazarul Turcesc – Lipova

Descriere Bazarul Turcesc

Bazarul Turcesc a fost construit incepand cu anul 1637, avand ca scop comercializarea de produse intre comerciantii proveniti din cele trei tari romanesti si din tarile centrului Europei. In perioada medievala, orasul Lipova era vizitat de negustorii din intregul Imperiul Otoman, iar astazi bazarul gazduieste micii intreprinzatori din oras.

Cladirea inca mai pastreaza elemente din constructia initiala, precum fatada decorativa cu fronton triunghiular ce contine cinci discuri ceramice figurale, iar cei opt pilastrii legati intre ei prin arcade strajuiesc un pasaj larg pentru cumparatori. Sub pasajul pietonal exista o pivnita uriasa ce avea ca scop initial depozitarea produselor.

Bazarul Turcesc, cunoscut si sub numele de Sub dughene este unic in Romania si figureaza in catalogul monumentelor Semilunii in lume, dar in prezent se afla intr-o stare avansata de degradare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Ortodoxa din Lipova, Muzeul Orasenesc Lipova, Statiunea Baile Lipova, Rezervatia Naturala Balta Soimos, Manastirea Maria Radna, Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna si Cetatea Soimos.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>