Bazilica de la Niculitel

basilica basilici obiective turistice judetul tulcea tulcea

 

Bazilica Niculitel

Bazilica Niculitel reprezinta unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine descoperite pana in zilele noastre in spatiul romanesc, datand inca de la sfarsitul secolului al IV-lea. Aceasta se gaseste in Localitatea Niculitel, o zona rurala din regiunea nordica a Dobrogei.

Album foto Basilica de la Niculitel

Harta zonala Basilica de la Niculitel – Tulcea

Descriere Basilica de la Niculitel

Monumentul a fost scos la iveala in urma sesiunilor de sapaturi arheologice desfasurate aici pe o durata de mai mult de 20 de ani. Printre ramasitele descoperite in anul 1971, in cripta lacasului au fost gasite osemintele a sase martiri, dintre care, au fost recunoscuti patru, ca urmare a numelor inscriptionate pe peretii camerelor in care au fost gasiti. Se presupune ca acestia, Zotic, Camasie, Atal si Filip, erau misionari de origine asiatica. Osemintele lor sunt aduse de la Manastirea Cocos, unde au fost duse in perioada comunismului, la slujba ce are loc in fiecare an in ziua de 4 iunie, zi in care, conform calendarului orodox, se sarbatoresc acesti sfinti.

Pentru a proteja cripta si restul ramasitelor bazilicii, acestea au fost inchise in interiorul unei incinte, declarata sit arhologic. In prezent, obiectivul considerat unic pe continentul european poate fi vizitat in orice zi, intre orele 10:00 – 18:00, accesul realizandu-se foarte usor dinspre Orasul Tulcea, pe drumul national DN22, distanta fiind de aproximativ 35 km.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>