Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu

biblioteca biblioteci obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu

Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu este o institutie publica de cultura cu caracter enciclopedic, ce se adreseza publicului larg ca modalitate de informare, documentare si studiu de lectura, avand o traditie de peste 130 de ani si este situata pe Bulevardul Republicii nr. 15 din orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizata in apropierea Telegondolei si a Ansamblului Curtea Domneasca.

Album foto Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu

Harta zonala Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu

Descriere Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu

Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu a fost infiintata in toamna anului 1935, odata cu revenirea pe meleagurile natale a carturarului Gheorghe Teodorescu Kirileanu. Dorinta sa a fost de a se stabilii in orasul Piatra Neamt cu intreagul sau patrimoniu ce cuprindea manuscrise, carti si periodice ce compuneau biblioteca sa. Institutia a devenit publica in anul 1956 odata cu donarea casei de pe strada Stefan cel Mare nr. 25, fiind stipulate in actul de donatie infiintarea unei biblioteci documentare in propia casa unde a trait pana in anul 1960.

Cateva dintre manuscrisele detinute de G.T. Kirileanu, ce cuprindeau documente si corespondenta, au fost preluate dupa moartea acestuia de catre Biblioteca Academiei, pentru a nu fi expuse interesului organelor Securitatii.

Odata cu devenirea orasului Piatra Neamt municipiu de resedinta al judetului Neamt, a inceput interesul pentru dezvoltarea sa sociala, economica si culturala a orasului, fapt ce a dus la construirea unui nou sediu al bibliotecii, investitie realizata de catre Consiliul Judetean Neamt in perioada Anului International de Carte, mai exact in anul 1972.

Actuala cladire in care functioneaza biblioteca are o suprafata de aproximativ 2500 mp si detine una dintre cea mai bogata colectie de editii a scriitorului Ion Creanga, informare comunitara si turistica, servicii de memorie culturala locala, acces public la internet, auditii si vizionari, precum si un Teatru de joaca.

Biblioteca Judeteana G. T. Kirileanu are misiunea de onoare de a conserva si valorifica mostenirea culturala si patrimoniala a marelui carturar Gheorghe Teodorescu Kirileanu.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Manastirea Pangarati si Cetatea Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>