Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul

biblioteca biblioteci obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul

Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul este o institutie publica de cultura cu caracter enciclopedic, ce se adreseza publicului larg ca modalitate de informare, documentare si studiu de lectura, fiind situata pe strada Hagi Chiriac nr. 2 din orasul Vaslui, judetul Vaslui, Moldova, aflata in apropierea Bisericii Domnesti Taierea Capului Sfantului Ioan.

Album foto Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul

Harta zonala Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul

Descriere Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul

Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul a fost infiintata in anul 1951 in urma hotararii de guvern nr. 1542/1951 ce privea crearea sistemului de biblioteci publice din Romania. La inceput, Biblioteca Regionala Vaslui, cum se numea in aceea perioada, isi desfasura activitatea intr-o cladire mica cu trei camere, aflata pe strada I. C. Frimu, dar in anul 1968, aceasta a devenit biblioteca judeteana si a fost mutata intr-o alta cladire aflata pe aceeasi strada si gazduieste in prezent Palatul de Justitie.

In anul 1972, sub conducerea Eugeniei Moldoveanu, institutia s-a dezvoltat vizibil, mutandu-se in actuala cladire de pe strada Hagi Chiriac, a primit numele de Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, iar in anul 1982 aceasta avea aproximativ 10.000 de cititori inregistrati si 150.000 de volume imprumutate.

Nicolae Milescu sau Nicolae Milescu Spatarul s-a nascut in anul 1636 in Vaslui si a fost un bun carturar, traducator, calator, geograf si diplomat moldovean. Numele Spatarul provine de la faptul ca acesta a primit functia de spatar la curtea Tarii Romanesti, rangul fiind acordat de catre Gheorghe Ghica in anul 1659. Nicolae Milescu a efectuat prima traducere integral in limba romana a Vechiului Testament, avand ca sursa textul grecesc din Septuaginta. Lucrarea sa De la Tobolsk pana in China a fost editata dupa moartea acestuia, in anul 1888. Cu ocazia aniversarii a 375 de ani de la nasterea marelui carturar Nicolae Milescu, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie din luna octombrie a anului 2011, o moneda de argint dedicata acestuia.

In prezent, Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul cuprinde sase sali, precum sala de lectura, sala de imprumut la domiciliu pentru adulti, sala de imprumut la domiciliu pentru copii, sala de periodice si sala de mediateca, iar din anul 1998 s-a infiintat o sectie noua si anume sala de lectura in limbi straine, ce contine carti in 12 limbi, dar cea mai importanta colectie fiind Enciclopedia Britannica.

Sala de lectura detine aproximativ 80.000 de volume dintre care dictionare,enciclopedii, antologii, albume de arta sau partituri muzicale, salile de imprumut la domiciliu detin 116.000 de carti. Sala de periodice dispune de o colectie importanta de periodice romanesti si straine, cum sunt Viata romaneasca dintre anii 1907 si 2002, Bilete de papagal din anul 1928, Magazin istoric dintre anii 1970 si 2002 si Gazeta matematica dintre anii 1959 si 2002. Toate documentele aflate pe suport electronic se afla in sala de mediateca, unde este permis accesul tuturor categoriilor de utilizatori.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Situl Arheologic Curtea Domneasca, Casa Mavrocordat, Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui, Rezervatia Paleontologica Nisiparia Hulubat, Rezervatia Naturala Coasta Rupturile din Tanacu, Biserica de Lemn Sfantul Nicolae din Capusneni, Manastirea Moreni, Manastirea Bogdanita, Ansamblul Manastirii Floresti si Manastirea Tanacu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>