Biserica Apuseana Teodor Tiron

biserici lacas de cult obiective turistice judetul brasov sambata de sus

 

Biserica Apuseana Teodor Tiron

Biserica Apuseana Teodor Tiron din Sambata de sus este unul din cele mai cautate locuri de pelerinaj, fiind cunoscuta in toata tara. Este localizata in comuna Sambata de Sus, in partea apuseana a acesteia, in apropierea Muntilor Fagaras, in judetul Brasov.

Album foto Biserica Apuseana Teodor Tiron

Harta zonala Biserica Apuseana Teodor Tiron – Sambata de Sus

Descriere Biserica Apuseana Teodor Tiron

Biserica a fost ctitorita in anul 1657 si este cea mai veche ctitorie a brancovenilor. Aceasta are o constructie deosebita, sub forma unei nave. Biserica Apuseana din Sambata de Sus a fost ridicata dupa arhitectura specifica stilului brancovenesc iar picturile dupa stilul bizantin. La intrarea in lacas se poate observa un pridvor pictat cu tema Judecatii deasupra caruia se inalta turla bisericii, ce are rol si de clopotnita. Aceasta este unica turla a bisericii. Spatiul interior este divizat in pronaos, naos si altar.

Biserica Teodor Tiron din Sambata de Sus Apuseana ramane pana astazi unul din cele mai importante asezaminte monahale din aceasta zona a tarii. Maretia lacasului este data de cupolele ce se inalta deasupra naosului, pronaosului si altarului, dar si de ferestrele largi in interior, care se ingusteaza spre interior, trimitand cu gandul la o cetate. Curtea bisericii se acceseaza trecand printr-un portal cu bolta, construit si el odata cu inaltarea cladirii.

In anul 1954, biserica a trecut printr-o perioada de renovare, cu binecuvantarea Mitropolitului Nicolae Balan. Potrivit pisaniei referitoare la acest fapt, restaurarea a avut loc “in decursul verii anului de la mantuire 1954, facandu-i-se de isnoava acoperisul, cafasul, instalatia electrica, precum si usile pridvorului”.

Picturile de pe peretii interiori ai bisericii au fost reinnoite in anul 1991 de catre pictorii Gheorge Zaharia si Virginia Taelan Videa. In anul 2007 a fost reparat acoperisul, urmand ca in 2009 sa fie restaurat exteriorul, zugravit in alb, cu soclul gri. Zidurile bisericii dau un aer special lacasului de cult prin incrustatiile geometrice din zid.

Biserica Apuseana Teodor Tiron este cunoscuta in toata tara, un loc des cautat de pelerini. Pentru cei ce doresc un moment de pace si caldura sufleteasca, le este recomandata o vizita la aceasta biserica, ce poate fi un punct de plecare spre Statiunea Climaterica SambataPalatul Brancovenesc, Manastirea Brancoveanu, zona unde se gaseste si Izvorul Parintelui Arsenie Boca.

Prezentare video Biserica Apuseana Teodor Tiron


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>